03/29/13 21:16
(http://www.klassa.bg/)

Веско Пантелеев и Максим Ешкенази журират първия конкурс Vitam inspirare

Брилянтният цигулар Веско Пантелеев Ешкенази и талантливият и харизматичен диригент Максим Ешкенази са отново заедно – като вдъхновители и жури, в първия конкурс за млади цигулари, който ще се проведе на 15 май 2013 година в голямата зала на НМУ „Любомир Пипков” – София. Сърцатите музиканти този път са решили да подкрепят младите таланти на България с необикновена награда – две цигулки за талантливи млади виртуози. Цигулките са с изключително качество, създадени от утвърдения съвременен лютиер Риц Ивата, който ще участва в журито на първото издание на конкурса. Риц Ивата дарява копие на Страдивари, а втората цигулка - копие на Гуарнери Дел Джезу /също негово дело/ е притежание на Веско Пантелеев Ешкенази. Целта е тези инструменти да попаднат в ръцете на амбициозни и талантливи млади хора, които да развият своята дарба и да се явяват с гордост по световни конкурси. "Фортисимо фест" ще предостави и възможност победителите да се изявят и на сцената на откритите концерти "Музика под звездите".
"VITAM INSPIRARE" сe организира от Фондация „Америка за България” и директорът на "Фортисимо фест" - Ростислава Генчева, със съдействието на НМУ "Любомир Пипков". Екипът избира заглавието „Vitam inspirare”, което в превод означава „Да вдъхнеш живот”, защото то най-добре отразява връзката между музикант и инструмент. Качественият инструмент за всеки талант е повод за вдъхновение и възможност да се изрази по-добре, а за да разкрие красотата на звуците всяка цигулка има нужда от виртуозен музикант, който да я докосва.
Амбицията на екипа е конкурса да се провежда на всеки две години, като в следващите издания да се добавят нови инструменти и нови лютиери.

ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ” И ФОРТИСИМО ФЕСТ
СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА НМУ „ЛЮБОМИР ПИПКОВ” - СОФИЯ
обявяват

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН КОНКУРС
"VITAM INSPIRARE”
Провеждане: На две години.
Наградата: Инструменти, създадени от съвременни майстори - за талантливи млади музиканти в срок от 2 години. Тази година наградите са дарени от Веселин Пантелеев-Ешкенази – копие на Гуарнери дел Джезу и Риц Ивата – копие на Страдивари. Инструментите са създадени от лютиера Риц Ивата.
Регламент за участие:
Възраст: от 15 до 23 години навършени
Образование: Задължително да са учили или да са завършили музикално училище или да са студенти в Музикални Академии. Допускат се частни ученици на музикални училища.
Необходими документи:
Заявление за участие в конкурса – свободен текст
Кратка автобиография и снимка, адрес, телефон, e-mail за обратна връзка
Удостоверение или копие от диплома от училището/ Академията.
Документите се подават на e-mail: fortissimo.fest@gmail.com
Срокът за записване е : 20 април 2013 – 5 май 2013 година
Провеждане на конкурса:
15 май 2013 година, 10.00 ч. – голяма зала на НМУ „Любомир Пипков”
Кандидатите трябва да подготвят романтична пиеса за цигулка или първа част на цигулков концерт.
Обявяване на резултата: 16 май 2013 г., 11.00ч. – зала 1 на НМУ „Любомир Пипков”
Жури:
Веселин Пантелеев Ешкенази – председател
Членове:
Риц Ивата
Максим Ешкенази




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване