03/29/13 23:12
(http://e-vestnik.bg/)

Русия се връща в Индокитай

Виетнамски работнички, затворени в завод в Подмосковието. Снимка: от тв екрана

Русия се връща в Индокитай - не като продавач на оръжия, а инвестирайки капитали в тези страни чрез засилване на туризма, развитие на дребния и средния бизнес, покупка на недвижими имоти. Общото замогване във федерацията, топлият азиатски климат и спадналият интерес към опасните близкоизточни дестинации накара хората да се преориентират: те насочиха поглед към Тайланд, Виетнам и Лаос.

“Руснаците идат”, но не с оръжия, а като туристи с долари в джобовете, пише тайландският в. “Банкок пост”. Според него тъкмо туризмът, а не едрият бизнес в страните от Индокитай играе днес решаваща роля в борбата за геополитическо влияние. И наистина, миналата година общите доходи от туристическа дейност примерно на Виетнам достигнаха 35 милиарда долара, а проектът за изграждане на първата АЕЦ в страната с руски инвестиции струва 10 милиарда.

През 2012 г. Виетнам посрещна 175 000 туристи от Русия - 1,7 пъти повече, отколкото предходната година. В Тайланд пристигнаха 1,3 милиона руски туристи - с 25 на сто повече, отколкото през 2011 г. В тази страна гостите от Русия преобладават сред пристигащите европейци. Лаос пък регистрира увеличение с 30 процента или 7000 души в сравнение с предишната година, цитира “Банкок пост” данни на местните департаменти и министерства на туризма.

Особено впечатляващо се развива виетнамската дестинация, и то с оглед на факта, че посетителите от Европа постоянно намаляват - сред туристите от Германия например миналата година имаше спад с 69 на сто. Твърде важна роля в случая изигра рязкото подобряване на връзките между Русия и Виетнам, включително във военнотехническия аспект на сътрудничеството. Министърът на отбраната Сергей Шойгу започна неотдавнашната си визита в страната с посещение в град Камран - бивша съветска военна база, която Виетнам е готов да предостави за материално-техническо обслужване на руски военни кораби.

Днес обаче Камран е и голям туристически център. На военното летище например бе изграден нов пътнически терминал и въздушното пристанище придоби международен статут. Това тласна напред социално-икономическото развитие на региона, увеличи и потока от чуждестранни туристи, пътуващи за популярните морски курорти в Централен Виетнам. Виетнамските авиолинии съобщиха, че с цел да привлекат възможно повече туристи от Русия ще извършват всяка седмица директни полети Камран-Москва, считано от 5 април т. г. Към 2020 г. страната разчита да посреща по 3,5 милиона руски туристи годишно, сиреч се кани да надмине Тайланд по обем на туристическия поток.

При положение че средният турист от Русия харчи в страните от Индокитай близо 1400 долара за 10 дни, до 2020 г. доходите на Виетнам от руския туризъм ще възлизат на около 5 милиарда долара годишно. В други държави обаче също знаят да броят. Тази година Лаос за пръв път взе участие в международното изложение “Интурмаркет” (International Travel Fair) в Москва, за да пропагандира туристическите си дестинации и да привлече максимален брой гости от Русия. Държавата откри туристическо представителство в Москва и подписа с Руската федерация “Програма за съвместни действия в сферата на туризма през 2012-2014 г.”.

Тайланд също насочва специални усилия към подготовката за посрещане на руски туристи. “Туристическият поток от Русия, Индия и Китай стремително се развива и това е трайна тенденция”, заявява пред “Банкок пост” Крайлък Асауачатрой, финансов директор на хотелската верига “Ерауан”. “Икономическият растеж в тези страни вдигна покупателната способност на хората и за да си похарчат парите, те започнаха да пътуват в чужбина”, твърди професионалистът. Ще отбележим, че всички изброени държави премахнаха визите за туристи от Русия.

Но те все още често се превръщат в бизнесмени и купуват недвижими имоти. Във връзка с нарасналия среден жизнен стандарт в Китай тамошният бизнес се пренасочва към индокитайските страни, където е по-евтина работната ръка. ...

Публикувана на 03/29/13 23:12 http://e-vestnik.bg/17239/rusiya-se-vrashta-v-indokitay/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване