03/29/13 18:29
(http://www.klassa.bg/)

ЧЕЗ се оплака в Брюксел от "негативното вмешателство" на България

ЧЕЗ се оплака на Европейската комисия заради предприетите от България стъпки за отнемане на лиценза на дружеството на територията на страната, съобщи агенция „Ройтерс”.

„На няколко пъти бяхме обект на негативно вмешателство от страна на българските институции”, се казва в изявление на Томаш Плескач, който отговаря за дейностите на чешката електрическа компания в чужбина.

Енергийният регулатор в България започна процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ като електроразпределително дружество в Западна България заради обвинения в нарушаване на законите за обществените поръчки.

Проверките на трите енергоразпределителни дружества в България започнаха на фона на мащабните протести на хиляди граждани в цялата страна срещу високите сметки за ток през зимните месеци.

На 19 февруари, ден преди да подаде оставката на правителството, бившият премиер Бойко Борисов обяви под натиска на протестите, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет до вечерта на същия ден. Веднага след това обаче стана ясно, че това е процес, който ще отнеме месеци, и зависи от енергийния регулатор, а не от изпълнителната власт.

Когато процедурата стартира на 16 март, главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че ДКЕВР е действала като "регистратор", а не като регулатор. Проверка на Върховната касационна прокуратура откри масови нарушения в компанията, на които обаче ДКЕВР не реагирала.














„Ройтерс”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване