03/31/13 09:47
(http://www.klassa.bg/)

Бивш дипломат ще помирява Мали

Временният президент на Мали Диокунда Траоре назначи за председател на Комисията за диалог и обединение на страната Мохамед Сокона. Той е бивш министър на въоръжените сили (до 2000 г.), след което е бил посланик в различни държави.

Когато огласи на 6 март създаването на КДО, малийското правителство определи състава й на 33 члена, вкл. председател и двама негови заместници. Имената на останалите членове на комисията ще станат известни идната седмица, съобщил на АФП източник, близък до правителството. Основната цел на дейността на комисията е обединение на всички общности в страната чрез диалог.
Мали беше разцепена на две миналата година, след като капитан Амаду Саного оглави група офицери и се опита да свали с преврат президента Амаду Тумани Туре на 22 март. След това в страната настъпи хаос, в резултат на който ислямисти, близки до Ал Каида, установиха контрол над почти половината от територията на страната. Бунтовниците не криеха намерението си да превземат и столицата Бамако. Поради това на 11 януари т. г. Франция изпрати свой военен контингент, който заедно с войски от други африкански страни изтласка метежниците от основните градове на страната. Въпреки това въоръжените сблъсъци продължават в пустинните североизточни райони на Мали. Вчера атентатор-самоубиец се взриви при опит да проникне във военна база в гр. Тимбукту, при което бил ранен един малийски войник. Продължаващите безредици заплашват плановете на Траоре за провеждане на избори през юли.























АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване