03/31/13 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

Битка на шведските транссексуални да имат деца

Франс прес

След като се пребориха за премахване на принудителната стерилизация при смяна на пола, шведските транссексуални сега искат да получат финансови обезщетения и да имат деца.

“Тази красива Швеция, с хубавите си дървени къщи в червено и бяло, но… и с принудителната стерилизация на транссексуалните чак до 2013 г.!”, казва иронично 31-годишната транссексуална Нова Колиандер.

На 10 януари шведското законодателство отмени закон от 1972 г., задължаващ транссексуалните да си направят операция за необратима стерилизация, за да променят гражданското си състояние.

От 1 юли законът би трябвало да бъде променен, съгласно законопроект, внесен от правителството и подкрепен от Националната агенция за обществено здраве и социални дейности. “Смятаме, че принудителната стерилизация противоречи на човешките права, както потвърди и Европейският съд по правата на човека”, обяснява юристката от агенцията Линда Алмквист.

“Освен това не може механично да се приема, че транссексуалните ще са по-лоши родители от останалите”, подчертава тя.

До януари “нямахме право да ставаме родители, нямахме право да замразяваме яйцеклетки и сперма”, отбелязва 22-годишният транссексуален Лов Елфвелин.

“Искаме да имаме деца като останалите хора”, обяснява Нова, чиито дълги пепеляворуси коси са единственият външен белег за женственост.

Според психоложката и изследовател Карин Зетерквист Нелсон - специалист по семействата тип “дъга” (хомосексуални, бисексуални и транссексуални), “връзката между дете и родител - сърдечна, открита, изпълнена с любов - е решаваща за детето. Дали родителят е транссексуален или хомосексуален, не е от решаващо значение”.

Родена момче, Нова извършва своя “преход” - процедура по промяна на пола - през 2010 г.

“Със стерилизацията се плащаше ненужна цена, но проявеше ли човек колебание, това можеше да прекрати процедурата, която беше въпрос на оцеляване”, казва тя.

Омъжена от 1 декември миналата година за човек, чийто пол не иска да разкрие, Нова, която “вземат за момче”, както сама споделя, не предвижда да има деца.

Лов, на свой ред, е в процес на промяна на гражданското си състояние, за да отговаря то на определено мъжествената му външност. Той е един от първите в Швеция, отървал се от стерилизация.

Удобно седнал в кресло, с кръстосани крака, той изглежда като всеки друг млад мъж. Само по-дребният му ръст в страна, където мъжете рядко са по ниски от 1,80, може да подскаже, че е роден жена. Бременен три пъти

Лов се впуска в нова битка, с несигурен изход: да стане родител. “Мисля, че ще мога да имам биологични деца”, казва той, съзнавайки, че това ще е трудно, най-вече по физиологични причини.

За разлика от идола си - американския транссексуален Томас Бийти, преживял три бременности - Лов не иска да износва децата си.

При това положение първият етап е вземането на яйцеклетки. “Най-напред обаче ще трябва да спра да приемам тестостерон. Никой не знае за колко време трябва да го спра и дали яйцеклетките ми са фертилни, след като вземам тестостерон от три години. Не се знае дали ще се получи”, казва Лов.

Той би искал човекът, с когото ще сподели живота си, “да износи децата” им като сурогатна майка. Детето би било заченато от яйцеклетки на Лов и донорска сперма. Това би било износване на ембрион, което е забранено в Швеция. “Разчитаме, че ще се борим и ще променим законодателството за донорство на ембриони!”, заключава с решимост Лов.

В очакване на това Националната федерация за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните се бори преживелите принудителна стерилизация транссексуални да бъдат обезщетени.

Правителството отказва. “Между редовете то казва, че не е направило нищо лошо”, бунтува се Нова. “По този ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване