03/31/13 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Джорджо Наполитано излиза на бойното поле

На пресконференция Джорджо Наполитано съобщи, че ще назначи две работни групи, които да изготвят програма за реформи в опит за излизане от политическата безизходица след новия неуспех да се състави управляваща коалиция. Президентът не даде повече уточнения около бъдещата работа и състава на помощните формации, но италиански медии вече прогнизират сфери върху които ще се съсредоточат. Според някои от тях едната група ще работи по институционални, а другата - по социално-икономически реформи. Двете ще започнат работа във вторник.

Освен това на пресконференцията Наполитано отхвърли появилите се в медиите слухове, че ще подаде оставка, за да открие пътя за нови избори. Мандатът на държавния глава изтича на 15 май, а по закон той няма право да разпуска парламента през последните 6 месеца от управлението си. При неспособността за съставяне на управляваща коалиция обаче вариантът за нов вот изглежда все по-вероятен.

След неуспешната мисия на Пиер Луиджи Берсани, лидера на левоцентристите, да намери подкрепа за евентуално свое правителство Наполитано реши да води лично консултациите и прие четирите парламентарно представени сили - десноцентристите на Берлускони, Движение 5 звезди на Бепе Грило, центристите на Марио Монти и накрая делегацията на Берсани, посочва в. “Кориере дела сера”, коментирайки, че Наполитано излиза на бойното поле.

Трудностите пред съставянето на ново правителство обаче се очертаха още когато Бепе Грило настоя, че Италия може да просъществува и без правителство и че според конституцията парламентът може и сам да се справи, допълва вестникът. “Кориере дела сера” посочва още, че Берлускони има намерение да предложи за премиер Марчело Пера. Пера е политик и философ, който в миналото беше председател на Сената.

В. “Република” публикува емоционално писмо до италианските политици на ветерана на италианската музика Адриано Челентано. В него той приканва политиците да се поучат от папа Франциск. Според Челентано ако сега Франциск трябваше да коментира италианската политическа криза, той би казал на политиците, че няма по-голяма любов от тази между двама врагове, които за доброто на народа решават да забравят противоречията.

Папата би призовал от друга страна хората да забравят горчивината си към разочаровалите ги политици, нищо че тя е била основателна, и да им гласуват доверие за излизане от кризата. В писмото Челентано, който подкрепя Грило, го приканва да смени тона, защото в противен случай ще тласне Берсани да се обедини с Берлускони -нещо, което едва ли би се харесало на лидера на Движение 5 звезди.

В. “Стампа” се спира върху изказване на Грило, според когото Берлускони, Берсани и Монти са развратните бащи на италианската политика. Подобни изказвания обаче карат онази една четвърт от италианците, подкрепили Грило, да се запитат дали вотът им не е отишъл напразно и дали Грило вместо да използва енергията си за обиди, не трябва да я вложи в истински действия за промяна на страната.

В. “Унита” също коментира това изказване на Грило и посочва, че де факто то означава, че той иска Марио Монти да продължи да управлява страната. Монти и неговият кабинет изпълняват текущите задачи в Италия от края на миналата година, но по-рано тази седмица Монти заяви, че гори от нетърпение да предаде властта на нов премиер.

В. “Джорнале” на клана Берлускони посочва, че Берсани се е провалил, но е отказал да признае поражението си, като не се е оттеглил от играта. Изданието цитира и председателя на Сената Пиетро Грасо, според когото Италия се нуждае от правителство, независимо от твърденията на Грило, че по конституция страната може да мине и без него.

В. “Соле 24 оре” цитира водещи фигури от коалицията на Берлускони, според които вината за настоящата блокада в италианската политика е само на Берсани, който още в началото е трябвало да каже, че не може да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване