03/31/13 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Жена ще брани недрата на Гренландия

За пръв път в историята на Гренландия парламентарните избори бяха спечелени от жена - Алека Хамонд. Нейната партия “Сиумут” състави управляваща коалиция с други две - “Атассут” и”Инуит”. Хамонд е изправена пред трудната задача да обуздае чуждестранните компании и да защити местните полезни изкопаеми.

Коалиционното споразумение предвижда 18 места в парламента за “Сиумут” и по 13 за всяка опозиционна партия. Обявен е и съставът на новото правителство, включващо само представители на управляващата сила: вътрешен и финансов министър става Витус Куяукитсок, министър на продоволствието и суровините - Йенс Ерик Киркегор. Социалдемократите не за пръв път застават на кормилото в Гренландия - от 1979 г. партията е най-голяма на острова. Тя действа в подкрепа на гренландската автономност с официална цел да постигне независимост.

Предишните управляващи - партия “Инуит Атакатигиит”, полагаха усилия да разширят присъствието на чуждестранни компании (най-вече китайски) в Гренландия. През четиригодишния мандат на левицата обемът на чуждестранните инвестиции нарасна, облекчен бе и достъпът на фирми от чужбина до рудните и други находища на острова. От 2012 г. на чуждите компании е разрешено да използват по-евтина работна ръка от Източна Европа и Китай.

Алека Хамонд се обявява категорично против тази програма. Гренландските рибари и ловци (абсолютно мнозинство сред населението) също смятат, че бившият лидер е прекрачил разумните граници в отстъпките към чуждите фирми. Визията на новата управляваща партия “Сиумут” за по-нататъшното развитие на острова, за живота на коренното население напълно се разминават с политиката на “Инуит Атакатигиит”.

Социалдемократите се обявяват за развитие на добива на уран, желязо и редки метали, апелират за намаляване на притока от чуждестранни работници в добивната промишленост, настояват за по-голяма икономическа независимост на Гренландия от Дания, приканват да бъдат изтеглени от острова военните бази на САЩ. В предизборните дебати имаше призиви да бъдат обложени с по-високи данъци чуждите компании (главно китайските инвеститори в добив на ресурси) и да се обърне по-голямо внимание на околната среда. До момента обаче не е задействан нито един проект за добив на полезни изкопаеми, макар че са раздадени над 100 лиценза за геоложки проучвания.

Най-мащабен е проектът на британската компания London Mining Plc за разработване на желязна руда, възлизащ на 2,3 милиарда долара. Той включва изграждане на електроцентрала, пристанище и пътна магистрала. За осъществяването му ще са необходими към 2000 работници - колкото 4 на сто от цялото население на Гренландия. Американската компания Alcoa Inc планира строеж на завод за алуминий и това също ще наложи внос на работна сила, най-вероятно от Китай. Да включим в сметката и не тъй значителните, но многобройни фирми, вече разработващи местни находища. Нахлуването на нископлатени работници от чужбина заплашва да повиши безработицата сред местното население.

Изборната загуба на левицата според Алека Хамонд се дължи на прекомерната секретност около добива на полезни изкопаеми. Социалдемократите са против идване на нови чуждестранни проекти в Гренландия. Освен това Хамонд предвижда да издейства разрешение за добив на радиоактивни материали, по-точно на уран, което се очаква да привлече инвестиции от чужбина и да намали зависимостта на острова от Дания, чиито дотации все пак са бизо две трети от гренландския бюджет. Най-вероятно ще бъде преразгледано и друго важно положение - очертава се независимост на Гренландия, официално включена в състава на Дания през 1721 г. и автономна датска провинция едва от 1979 г.

На 21 юни 2009 г. влезе в сила акт за самоуправление на територията, който значително ...

Публикувана на 03/31/13 21:52 http://e-vestnik.bg/17253/zhena-shte-brani-nedrata-na-grenlandiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване