03/31/13 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

“Кибервойниците” на Северна Корея

Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Разследващите още не са разобличили виновника за синхронизираната кибератака в Южна Корея миналата седмица. За Сеул обаче подозрението остава фиксирано върху Северна Корея, която според южнокорейски експерти обучава екип от “кибервойници” - специалисти по информационните технологии, докато киберпространството се превръща в още едно бойно поле в конфликта между двете Кореи.

Компютърен вирус блокира 32 000 компютри и сървъри на три големи корейски телевизионни мрежи и три банки, причинявайки срив в комуникациите и банковия бизнес. Разследването кой е виновникът може да отнеме седмици или дори месеци.

Южнокорейските разследващи още не са открили доказателство, че Северна Корея стои зад кибератаката.  Южна Корея е обвинила Пхенян за шест кибератаки от 2009 г. и дори създаде команден център за киберсигурност в Сеул, който да защитава зависимата от интернет страна от хакери от Севера.

Изглежда невероятно, че мизерстваща Северна Корея, прилагаща спрямо интернет една от най-рестриктивни политики в света, може да притежава способността да застраши богатата Южна Корея, смятана за глобален лидер в телекомуникациите. Средният годишен доход на глава на населението в Северна Корея беше едва 1 190 долара през 2011 г.- само малка частица от средния годишен доход на южнокорейците от 22 200 долара за същата година по данни на Централната банка в Сеул.

Но през последните няколко години Северна Корея наля много пари и ресурси в науката и технологиите. През декември учените успяха да изведат сателит в космоса с балистична ракета от собствена територия. А през февруари Северна Корея извърши подземен ядрен опит, трети по ред.

IT стана модна дума в Северна Корея, която създаде своя собствена операционна система, наречена “Червена звезда”. Режимът насърчава и страстта към технологичните “играчки” сред своя елит, като пусна на севернокорейския пазар таблет китайско производство. Екипи от специалисти са разработили софтуер за всичко - от композиране на музика до кулинарни уроци.

Южна Корея и САЩ са убедени, че Северна Корея разполага и с хиляди хакери, обучени от държавата да водят война в киберпространството, и че техните умения за кибератаки не отстъпват или дори са по-добри от тези на колегите им в Китай и Южна Корея.

“Най-новото попълнение на севернокорейския асиметричен арсенал е нарастващата способност за кибервойна”, каза пред американския Конгрес през март миналата година командващият американските сили в Южна Корея Джеймс Търман. Според него Северна Корея използва услугите на висококвалифицирани компютърни хакери, обучени да осъществяват кибератаки срещу Южна Корея и САЩ.

През 2010 г. началникът на южнокорейската Национална разузнавателна служба Йон Се-хун оцени броя на професионалните хакери в севернокорейското подразделение за кибервойна на 1 000 души.

Водещите научни учебни заведения  набират студенти, за да станат “кибервойници”, каза Ким Хьон-кван, който каза, че е обучавал бъдещи хакери в университет в индустриалния севернокорейски град Хамхън в продължение на две десетилетия, преди да избяга от страната през 2003 г. Той също така заяви, че бъдещите хакери биват изпращани също да учат в чужбина, в Китай и Русия.

През 2009 г. тогавашният лидер Ким Чен-ир е дал заповед да се увеличи числеността на подразделението на “кибервойниците” до 3 000 хакери, твърди той, позовавайки се на севернокорейски правителствен документ, с който се сдобил миналата година. Автентичността на този документ не може да бъде потвърдена от независим източник.

Ким Хьон-кван, който от 2004 г. живее в Сеул, предполага, че оттогава са били вербувани още повече, и твърди, че някои от тях са базирани в Китай, откъдето да проникват в мрежи в чужбина.

Ясно е, че “Северна Корея разполага с нужните средства да изпраща вируси в персонални компютри, сървъри и мрежи и да предприема хакерски атаки. Техните мишени са САЩ и Южна Корея”, каза той.

Разширяването на войната в киберпространството чрез разработването на зловредни компютърни кодове е ...

Публикувана на 03/31/13 21:51 http://e-vestnik.bg/17259/kibervoynitsite-na-severna-koreya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване