03/31/13 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър - спасение, но на висока цена

Руско издателство в Лимасол. Снимка: фирмен сайт

Страхът се смеси с гняв. Кипърците се страхуваха, че депозитите в двете най-големи банки - Банката на Кипър и Лайки банк, може да бъдат обложени или превърнати в безполезни ценни книжа, и се тревожеха за икономическите последствия. Мрачното настроение в магазините и кафенетата в Никозия леко се подобри, когато условията на спасителния заем от 10 милиарда евро за тяхната страна станаха известни на 25 март. Споразумението ще закрие Лайки банк, ще преструктурира Банката на Кипър и ще наложи големи загуби в двете институции за депозитите над 100 000 евро.

Много разгневени кипърци чакаха търпеливо на опашки, за да теглят пари от банкоматите. Други протестираха гневно по улиците, развявайки руски знамена и обсъждайки излизане от еврозоната. Те се бяха надявали, че присъединяването към Европейския съюз (2004 г.) и към еврото (2007 г.) означава солидарност между членовете. Проблемите на двете банки бяха причинени, според някои, от решението за закупуване на гръцки ценни книжа, които след това бяха преструктурирани. Те чувстват, че са наказвани от ЕС, без да имат вина.

В Кипър трудно се приема презумпцията за вина: за проблемите на острова обикновено са обвинявани външни сили, като Турция, Гърция, Великобритания или (сега) Русия. Трудното за преглъщане е искането за промяна на кипърския модел на бизнес. Не всички са съгласни: на конференция, организирана от “Икономист” на 22 март, Крис Писаридис - нобелов лауреат по икономика, заяви, че осланянето на бизнес услугите и туризма в една икономика без традиция в производството е съвсем разумно.

Спасителният план неизбежно ще предизвика промяна. Контролът над капиталите може да забави прелитането на депозити, но след заплахите за такси, облагане и сега конвертиране на големи депозити в ценни книжа, чуждестранните (особено руските) пари най-вероятно ще отидат някъде другаде. Нещо по-лошо, очаква се свиване на икономиката. Фиона Мулен от местната консултантска къща “Сапиента икономикс” посочва, че през 1974 г., когато Турция нахлу в северната част след като кипърското гръцко правителство опита обединение с Гърция, брутният вътрешен продукт (БВП) е паднал със 17 процента и с 19 на сто през 1975 г.

Макар че Международният валутен фонд говори оптимистично за спад от само 10 на сто този път, тя предвижда намаляване от 15 процента тази година и други 5 на сто през 2014 г. Това ще има ужасяващи последствия. След рухването на Лайки безработицата тази година е на път да достигне 17 процента, а през 2014 г. може да надхвърли 25 на сто, казва тя.

Кипър не може да се надява на повече помощ от ЕС. Последните две седмици подразниха кредиторите толкова колкото и кипърците. Повечето европейци бяха ядосани, че републиката на кипърските гърци щастливо се присъедини към ЕС през май 2004 година, макар че седмица по-рано гласува срещу плана на Анан от ООН за обединение на острова (кипърските турци одобриха плана). Отношенията на Кипър с Русия, източник на една трета от банковите му депозити, от дълго време смущават много страни от ЕС. Смущаващо бе и поведението на президента комунист Димитрис Христофиас, който макар да се обърна за спасителна помощ към ЕС миналия юни, продължи да търси помощ и от Русия.

Кредиторите на Кипър усетиха, че трябва да изчакат новия десноцентристки президент Никос Анастасиадис преди да сключат споразумение. Сега Анастасиадис е натоварен с отговорността и задачата за съживяване на замиращата икономика. Все пак самоувереният президент, избран с голямо мнозинство миналия ...

Публикувана на 03/31/13 21:52 http://e-vestnik.bg/17252/kipar-spasenie-no-na-visoka-tsena/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване