03/31/13 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Кънев: Липсата на работещ бизнес е политика в услуга на мафията

Няма смисъл от модернизация на пристанище "Варна" без модернизация на Русенското пристанище и възстановяване на връзката, заяви във Варна зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската ни столица.

Абсурдно е да говорим като даденост за бедна Северна и за богата Южна България, смята Кънев. "Навсякъде в Европа богатството е възникнало по големите реки. Там се е създала нашата цивилизация. И до ден-днешен това са най-богатите центрове – големите реки, големите морски пристанища", аргументира се Кънев. Това, което се явява Русе за България, това са Хамбург и Кьолн за Германия, продължи Кънев. Но дали по същия начин изглеждат – не, ние говорим за богатия юг и за бедния север, заяви той.
"Причината не е в природни дадености и природни бедствия, причината е много лошо управление, което когато прави инфраструктурни проекти, гледа къде ще реже ленти, а не какъв ще бъде икономическият ефект от тях. Причината е липса на стратегия за развитие, липса на инвестиции в инфраструктурата и липса на работещ бизнес", каза Кънев.
Липсата на работещ бизнес не е случайност, подчерта той като една от тезите на ДСБ. "Това е държавна политика в услуга на мафията. Мафията обича мизерията, тя се чувства добре в тази среда и създава мизерия, затворен порочен кръг", каза Кънев.
Североизточна България трябва да се превърне в транспортен и логистичен център, който свързва черноморския район с Централна и Западна Европа. Превръщането на Русе в такъв център ще промени цялостната икономическа структура на региона. Така най-бързо би могло да се подобри качеството на живот в цяла Североизточна България. Сред идеите е заложено изграждането на скоростен път Русе-Каспичан на стойност 150 млн. евро, както и модернизиране на ж.п.-линията по същия маршрут за 280 млн. евро, като парите ще дойдат по оперативна програма.
Идеята на проекта е Русе да стане голямо речно пристанище, което да свързва Дунав с големите реки в Европа. Оттам да се направи връзка с пристанище Варна и стокооборотът да стане много по-голям, отколкото е сега. По този начин, с изграждането на новия терминал в Русе, стоките, пристигащи по море, ще могат много по-бързо да пристигат до Централна и Западна Европа. Предлага се да се направи магистрала, която да свързва Русе и Варна, за да може контейнерите, които се разтоварват на пристанище Варна, да стигат по-бързо до мястото, закъдето са предназначени.
Водачът на листата на ДСБ в Русе Петър Москов заяви, че основната причина за днешната пресконференция е презентацията "Варна – Русе, Европа – път към богатството". Преди 48 часа направихме същата презентация в Русе, каза той и обясни, че тя е имала изключително голям успех сред обществеността в крайдунавския град и "очакване от хората с надежда, че това най-накрая ще се случи." "Днес показваме пред вас нещо, което е спряло преди 12 години. Преди 12 години това е било част от Националната стратегия за регионално развитие – през 2000 г. 12 години нищо не се е случило и днес ние с г-н Кънев се явяваме отново двигателите това да се задвижи отново, двигатели на Североизтока", каза Москов.
















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване