03/31/13 13:36
(http://www.klassa.bg/)

Ликвидността на банковата система доближи 27%

Високата ликвидност на банковия сектор през февруари се засилва допълнително
в резултат от отчетеното увеличение на портфейлите с ценни книжа и към края на месеца достига 26.74% (при 25.89% в края на януари), сочат данните на БНБ.

През февруари банковата система у нас е реализирала нетен лихвен доход за 195 млн. лв. и нетни приходи от такси и комисиони от 69 млн. лв. За първите два месеца на годината печалбата на банковия сектор възлиза на 111 млн. лв., или с 48 млн. лв. повече спрямо тази за януари.

Растежът на привлечените средства през февруари определя динамиката в балансите на кредитните институции. Слабата кредитна активност пък обуславя насочването на свободния ресурс в нискорискови инвестиции. Натрупаната обезценка за първите два месеца е 151 млн. лв., като размерът й е по-малък в сравнение с този за същия период на 2012 година.

Общата сума на активите на системата нараства с 1.1% (900 млн. лв.) до 82.9 млрд. лв. Инвестициите в ценни книжа се увеличават с 18.6% (1.3 млрд. лв.) – основно български ДЦК в портфейлите държани за търгуване и на разположение за продажба.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) намаляват като цяло с 298 млн. лв. (с 0.5%) спрямо предходния месец януари до 57.4 млрд. лв. Определящо е намалението при корпоративния сегмент – с 243 млн. лв. При останалите позиции на кредитния портфейл също е регистриран месечен спад. Свиването на кредитите за домакинствата е повлияно и от продажбата на (несъбираеми) кредити през месеца.

Размерът на привлечените средства е увеличен с 826 млн. лв. (1.2%), поради нарастването при всички източници на финансиране. В края на февруари балансовият капитал на системата е 10.9 млрд. лв. Нарастването му с 39 млн. лв. (0.4%) е в резултат на повишения доход от текущата година и увеличението на емитирания капитал.






Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване