03/31/13 14:42
(http://www.klassa.bg/)

Логистични фирми опасват София с интермодални терминали

Докато дъжавата повече от 7 години се опитва да построи един единствен интермодален терминал край София, частни компании вече са опасали столицата с подобни съоръжения, съобщиха от ръководството на Клъстер „Зелен товарен транспорт“. (КЗТТ). До момента са построени 2 терминала – на гара Яна – собственост на „Екометал Инженеринг“ и на гара Волуяк – на спедиторската компания „Трансекспрес“. Предстои и строителство на трети терминал в района на гара Искър, съобщи доцент Симеон Ананиев, зам.председател на Клъстера. По думите му транспортна компания вече е закупила необходимите имоти и се чакат документи, за да започне строителството на обекта. Според Ананиев с подобно изграждане на терминалите освен че се постига намаляване на стойността на транспортната услуга, се отклонява тежкотоварния трафик извън пределите на столицата.
Строителството на интермодален терминал в района на гара Подуене бе залегнало в първата фаза на Оперативна програма „Транспорт“. Спънки от страна на Столична община по времето на кмета Бойко Борисов забавиха проекта, а впоследствие парите за него бяха прехвърлени по други проекти.
По време на представянето на дейността на КЗТТ стана ясно, че се предвиждат сериозни съвместни проекти с участието на турски превозвачи. Един от тях предвижда транспортиране на масови товари от Турция с автомобилен транспорт до терминала в Яна, където да се претоварват на железопътен транспорт и да транспортират до Западна Европа. Доц. Ананиев даде примери и за други логистични вериги, като изградената от „Трансекспрес“ за превоз на строителни материали от Турция до Русия с междинна обработка на Фериботен Комплекс – Варна.
По време на дискусията част от транспортните компании се оплакаха от липсата на диалог с държавата. Според Кунка Киркова, директор „Маркетинг“ в Българска Железопътна Компания, един от големите проблеми е свързан с нормативната база при железопътните връзки с Гърция. „Преди повече от две години в ИА „Железопътна администрация“ бе вкаран проект за нова спогодба с южните съседи, тъй като последното съглашение с тях е от 1962 г. Въпреки че сме се разбрали с колегите, бюрокрацията на ниво държавни отношения ни спъва ужасно много“, категорична бе Киркова
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване