03/31/13 15:13
(http://www.klassa.bg/)

Очакват по-слаба зърнена реколта от миналогодишната


Очаквам зърнената реколта тази година да бъде по-слаба от предишната година, коментира служебният министърът на земеделието проф. Иван Станков пред БНР. Той успокои, че намалението няма да е „драстично“. Министърът поясни, че според информацията, която е получил от предишния министър Мирослав Найденов, хамбарите са пълни и се очаква добра реколта. Но специалистите по места дават информация, че не е съвсем добро състоянието на есенните посеви, защото имаше проблеми със сеитбата и по-късно влошени метеорологични условия.

Станков посочи, че е заварил българското аграрно производство в "много тежко състояние, с много проблеми и с много неясноти". По думите му състоянието на българското животновъдство е „изключително тежко“ и има „катастрофално намаление на броя на животните, ниска продуктивност и недостатъчно модернизирани ферми“.

"В растениевъдството нещата не стоят по-различно с изключение на зърненото производство, донякъде в лозарството, но без да сме изпълнили определените за нас площи в лозарството, а това е много важно. Тежка е картината и в зеленчукопроизводството, в овощарството, така че проблемите са много", обобщи проф. Иван Станков.

Министър Станков заяви още, че иска таванът на евросубсидиите за зърнопроизводство в България да бъде 300 хил. лева. „Благоприятно е, че се сложи един таван от 150 до 300 хил. евро, който за България ще бъде решен допълнително. Надявам се, че ще бъде около 300 хил. за България. Така мисля и това смятам да предложа, което от "върха" ще свали известни суми, които могат да бъдат насочени към по – слабите производства“, обясни Иван Станков.

В отговор на въпрос проф. Иван Станков посочи, че първите мерки на новия екип в министерството са разработване на стратегии за планинското животновъдство, тютюна и билкопроизводството. Следва набелязването на мерки за справяне с проблемите в зеленчукопроизводството и овощарството.

Министърът беше категоричен, че трябва да се подобри състоянието на "Напоителни системи", които са оставени без контрол. "Ние не можем да говорим за зеленчукопроизводство, защото и това е един от нашите приоритети, без да осигурим поливането. Така че разработваме и такава мярка - за "Напоителни системи", поясни проф. Станков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване