03/31/13 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Италия възлага на „мъдреци“ да намерят формулата за правителство

Президентът на Италия Джорджо Наполитано обяви намерението си да се обърне към
избрани от него „мъдреци“, които ще помоли да дадат формулата за ново правителство. Според Би Би Си Наполитано може да се опита да направи нова временна администрация от технократи и икономисти. В събота президентът опроверга и слуховете, че се готви да подаде оставка. Законният му срок изтича на 15 май.
Миналата седмица италианските политически партии признаха, че не могат да направят коалиционен кабинет. В момента страната продължава да се управлява от временното правителство от технократи, което оглави Марио Монти в края на 2011 г.
След като последните консултации на президента в петък с политическите партии завършиха с неуспех, се появи предположението, че Наполитано може да подаде оставка, за да предаде на наследника си правомощията за съставяне на правителство или за евентуално разпускане на парламента и насрочване на нови избори.
В резултат на парламентарния вот през февруари бе създаден парламент от три основни коалиции, като нито една от тях няма достатъчно места, за да управлява самостоятелно.
Спечелилата най-много гласове лявоцентристка коалиция на Пиер Луиджи Берсани отказва да управлява заедно с дясноцентристите на Силвио Берлускони, които заеха второ място, а третата сила - протестното движение „ Пет звезди" на Бепе Грило не подкрепя нито едните, нито другите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване