03/31/13 21:56
(http://e-vestnik.bg/)

Путин стряска НАТО с внезапни маневри

“Партньорите не действат по този начин”, каза източник от страна в НАТО за внезапното военно учение на Русия в Черно море. Руската армия се учи да живее и работи според военновременните закони. Плановите учения и тревоги се редуват с наистина внезапни проверки на бойната готовност, констатира “Росийская газета”. Официозът коментира започналите по заповед на президента и главнокомандващ войските на Русия Владимир Путин големи маневри в района на Черно море.

По тревога са вдигнати части от Южния военен окръг, както и Черноморският флот, въздушнодесантните войски, военнотранспортната авиация, уточни генерал Игор Конашенков, шеф на пресслужбата на министерството на отбраната. Подобна проверка на поделения от Централния и Западния военен окръг разпореди министърът Сергей Шойгу през февруари, напомни той.

В учението са задействани 36 бойни кораба, бойна авиация и артилерия, напомня печатът, като се позовава на президентския говорител Дмитрий Песков. При учения с участие на под 7000 военни международната практика не предвижда задължително да бъдат уведомявани предварително партньорите, включително НАТО, заяви вчера шефът на кремълската пресслужба.

Според Виенския документ за укрепване на взаимното доверие и сигурността от 2011 г. страните от ОССЕ трябва поне 42 дни предварително да информират чуждестранните си партньори за сухопътни маневри с участие на над 9000 души и определени видове бойна техника, посочва “Комерсант”.

Военноморските учения обаче “изобщо не са предвидени в никакви споразумения за мерки за доверие”, коментира пред вестника военният експерт Евгений Бужински. Според него Русия неведнъж е предлагала на западните си партньори тези маневри също да предвиждат задължително предизвестие. Срещу това обаче се обявили САЩ и други държави от Запада, бранещи “непоклатимия принцип за свобода на мореплаването”.

При все това извънплановото учение в черноморския регион бе възприето с недоумение в чужбина, отбелязва “Комерсант”. Високопоставен дипломат от страна в НАТО заявил, че “от формална гледна точка Русия може да е права”, твърдейки, че не е била задължена да предупреждава никого, “но партньорите не действат по този начин”. “Членките на НАТО винаги се стремят отрано да информират Москва за подготвяните учения, щом сме се разбрали да укрепваме взаимното доверие и прозрачността”, добавя източникът.

Киев е бил информиран за руските маневри шест дни предварително, цитира всекидневникът говорителя на украинското външно министерство Евхен Перебейнос. “Не виждам никакви заплахи”, допълва дипломатът. Опозиционни парламентаристи от Върховната рада обаче реагирали далеч по-твърдо поради факта, че руският Черноморски флот е базиран в Украйна.

Москва системно нарушава международни и двустранни споразумения с Украйна, а и този път не е договорила предварително маневрите с Киев, при все че действа на украинска територия, заявил депутатът Игор Мирошниченко от обединение “Свобода”. Според него опозицията получава законно основание да настоява за изтегляне на руските войскови части от Украйна. Депутати от партия “Отечество” предлагат парламентарна комисия да разследва законна ли е спогодбата с Русия за пребиваване на Черноморския флот в Севастопол.

В интервю за “Комсомолская правда” Дмитрий Песков припомня неотдавнашно слово на Владимир Путин пред ръководството на министерството на отбраната и конкретно “думите му, че тази практика на внезапни проверки активно ще продължава”.

БТА

Публикувана на 03/31/13 21:56 http://e-vestnik.bg/17258/putin-stryaska-nato-s-vnezapni-manevri/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване