04/01/13 15:58
(http://www.klassa.bg/)

Слушателите на БНР избират фолклорна песен на годината

За втора поредна година слушателите на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио /БНР/, имаха възможност да дадат своя вот за фолклорна песен на годината. На 2 април /вторник/ в Първо студио на БНР от 18:30ч. ще се състои Гала – концертът на финалистите и ще бъде обявен носителят на голямата награда от фолклорната класация „Надпяване“.

Идеята на Валентин Атанасов – аудиторията на БНР да избира песен на месеца сред предварително подбрани записи на фолклорни изпълнители, стартира през 2011г. Музикалното състезание „Надпяване“ придоби бързо широка популярност, като в класацията редом с най-популярните народни певци и състави, могат да участват сватбарски оркестри, да се включат и ученици от Националните музикални училища и изпълнители от камерни фолклорни формации от цялата страна.

По време на финалната фолклорна гала Станислав Паунов и Татяна Робева ще представят певците и формациите, спечелили адмирациите на слушателите. Сред лауреатите са възпитаници на музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас и София и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. На сцената ще ги съпровождат професионалистите от Оркестъра за народна музика на БНР, под музикалното ръководство на Маестро Димитър Христов.

ФИНАЛИСТИТЕ :
Слушателите избраха 12-те песни представящи различни фолклорни области и излъчиха своите 12 любимци сред изпълнителите, както следва:

МАРТ
През месец март на 2012 година песента, която беше най-много харесана е от Тракия - „Голяма се сватба вдигнала”. Представя я Нели Танева, родена между две фолклорни области – Тракия и Странджа.

АПРИЛ
„Залюбих, мале” стана мелодията на месец април. Изпълнява я Георги Димитров, който е и неин автор. Георги признава, че се е стремил да използва повече фолклорни елементи от Странджанския край в музиката си, която според него трябва да бъде лека и лесно запомняща се, а в текста да присъства и диалекта на областта.

МАЙ
През ухания месец май победител е ”Росни ми росни, росице” на Нели Петкова, която стана любимка на публиката, след успешното си участие си в телевизионно шоу.

ЮНИ
Победител за месец юни е песента от Бургас – „Джанъм Тодоро”, представена от Панайот Стойчев.

ЮЛИ
Песента за месец юли „Сама мома“, представя солистката на Ансамбъла за народни песни и танци Пазарджик - Ива Гидикова. Ива носи песента в сърцето си и където и да пее – у нас или по света, винаги се зарежда с положителни емоции от музиката.

АВГУСТ
През горещия месец август на миналата година, най-силно впечатление на слушателите направи песента „Сино Стояне“, изпълнена от Яна Иванова - солистка на ансамбъл „Странджа“.

СЕПТЕМВРИ
Слушателите дадоха своите предпочитания за шопската песен „Сакам да се женим, мамо“, изпълнена от перничанката Валерия Стоилкова – певица от състава на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част.
ОКТОМВРИ
Песен на месец октомври е „Тодур на Станка думаше“ , изпълнена от Таня Стоева – солистка на оркестър „Орфей“.
НОЕМВРИ
Песента на месец ноември „Тудоро ле, мъри” представя 18-годишната ученичка от СОУ „Добри Чинтулов”, град Бургас – Мария Тодорова. Песните, които изпълнява са предимно от Странджанска и Тракийска фолклорна област.
ДЕКЕМВРИ
„Имала мама” изпълняват Ваня Вълкова и Димитър Желязков е песен на месеца. Ваня и Димитър са солисти на оркестър „Млади тракийци“, където изпълняват прекрасни дуетни песни.
ЯНУАРИ
За песента на месец януари слушателите определиха „Я са Гергино”, изпълнена от оркестър „Тракийско настроение” със солист Севдалин Бакларев. Формацията е създадена през 2001 г. от Петко Кънев. Съвсем скоро предстои и издаването на техния първи самостоятелен компактдиск.
ФЕВРУАРИ
Измежду всички предложения за месец февруари беше отличена Елица Райчева с песента „Рекох ти, Цоне“. Елица е наследница на шопската певица Василка Петкова, която е известна с изпълнението си на песента „Дилмано, Дилберо”. През 2012 г. Елица Райчева, заедно с пловдивските музиканти - Румен Монев (гайда и клавир), Цветомир Петков (цигулка и гъдулка), Темелко Иванов (кавал), Ивелин Божанов (тамбура) и Николай Петров, записаха компактдиска „Чубричанче ле”, в който са включени предимно песни от Шоплука.

Коя е песента на годината? Отговорът ще дойде в края на Гала-концертът на лауреатите от класацията „Надпяване“. Финалистите ще получат елегантна статуетка изработена от художничката Александра Гайдова.

Очакваме Ви – на 2 април, в Първо студио на БНР, от 18:30 ч. !
Входът за публиката е свободен.

###
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване