04/01/13 08:32
(http://www.klassa.bg/)

Фармацевтични гиганти срещу евтини индийски лекарства

Индийски съд трябва да се произнесе в понеделник за заявката за патент, подадена от Новартис /Novartis/ за скъпоструващо лечение на рак. Зелена светлина за лекарството ще лиши индийците от евтин генерик и може да създаде опасен прецедент, според медицински асоциации.
Швейцарската компания бе подала заявка за патент през 2006 г. за Гливек /Glееvec/, мощен препарат срещу левкемия. Патентът бе отхвърлен от индийския съд на първа инстанция и при обжалването.
Индия дава патенти за формули, датиращи след 1995 г. или подобрени средства, показващи ясни признаци на по-голяма ефективност. Но правосъдието смята, че новата версия на Гливек не се различава съществено от предишната.
Тази разпоредба има за цел да се бори срещу техниката, позната като "евъргрийнинг" /evergreening/, състояща се в патентоване на леко променен продукт от фармацевтичните компании, за да запазят още десетилетия изключителното право на експлоатация.
Индия от много години е доставчик на евтини генерични лекарства при лечението на рак, туберкулоза или СПИН. Страната не издаваше патенти до 2005 г., преди да се наложи да се подчини на правилата за интелектуалната собственост на Световната търговска организация.
Фармацевтични гиганти, които следят отблизо случая в Индия, вярват, че патентната защита е от жизненоважно значение за стимулиране на научните изследвания и развитието на нови лекарства.
"Ако настоящата ситуация остане, а именно, че всички подобрения на оригиналната молекула не са авторски или сродни права, тези /нови/ лекарства няма да бъдат пуснати в продажба в Индия", предупреди Пол Херлинг /Paul Herrling/ служител на Новартис, цитиран в неделя от "Файненшъл таймс".
Лина Мегани /Leena Menghaney/ правен консултант на Лекари без граници смята, че победа за Новартис "ще създаде опасен прецедент и сериозно ще отслаби индийските позиции срещу евъргрийнинга".
"Би било ужасно за хората в развития свят, които разчитат на генерични продукти от тази страна", каза тя. Според нея Gleevec се продава по 4000 щатски долара на пациент на месец, докато в Индия генерикът е достъпен за по-малко от 73 долара.
















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване