04/02/13 13:33
(http://www.klassa.bg/)

S&P: Годината няма да е лека за банките в Централна и Източна Европа

За банките в Централна и Източна Европа предстои не лека 2013 година, а пред най-сериозни предизвикателства ще се изправят тези в Унгария, Словения и Хърватия. Това са част от констатациите в доклад на международната агенция за кредитен рейтинг Standard&Poors’s. "Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високия дял на лошите кредити и отписването им, от слабото търсене на кредити и свиването на маржовете", предупреждават от S&P в доклада.

Сред финансовите институции в Централна и Източна Европа се наблюдават големи разлики по отношение на качеството на кредитите. В тази връзка се отличават Чехия, Полша и Словакия, където банките се очаква да запазят доброто си състояние през тази година.

Банките в Словения, Унгария, България и Хърватия са обаче са в сравнително по-слаба позиция, според S&P. „Ние обаче вярваме, че в повечето случаи качеството на кредитите би трябвало да се стабилизира и да спре да се влошава през тази година“, обобщават в доклада. От рейтинговата агенция посочват като най-уязвими унгарските и словенските банки, като очакванията са за увеличаване на лошите кредити в тези две държави.

Като една от причините за отслабване на банковите системи в ЦИЕ от агенцията визират тяхната свръхзависимост от финансиране от западноевропейските банки майки през последното десетилетие. Това е бизнес модел, който трябва да бъде променен през следващите две години, тъй като "смятаме, че банковите системи в Централна и Източна Европа ще останат уязвими (към ситуацията в еврозоната) и влошаващата се кредитоспособност на банките от еврозоната", коментират анализаторите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване