04/02/13 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Български медиен съюз прие декларация срещу опитите за манипулирано представяне на медийната среда у нас

Общото събрание на Български медиен съюз прие декларация срещу опитите за манипулирано представяне на състоянието на медийната среда.  На 29 март 2013 година бе проведено Годишно общо събрание на Български медиен съюз – най-представителната медийна организация на национално ниво в Република България. Членовете на БМС обсъдиха представения им доклад за 2012 година, като след проведената дискусия приеха същия, заедно с доклада на незамисимия одитор.
Общото събрание прие промени в устава, които дават възможност БМС адекватно да отговори на очакванията на своите членове за модерна, динамична и ефективна организация. Потвърдено бе решението на органите на управление за придобиване на пълноправно членство в европейските и световни медийни организации, като предстои през идните месеци Български медиен съюз да бъде приет за член в най-влиятелните международни организации на издателите.
Сред приоритетите за настоящата година, които стоят пред Съюза са: утвърждаването на работещ механизъм за саморегулация, създаването и поддържането на електронен регистър на собствеността, организиране и провеждане на годишни награди, засилен диалог с публичните власти за усъвършенстване моделите за възлагане на обществени поръчки в медийната сфера.
Близо десет години след приемане на първия за страната ни Етичен кодекс, отчитайки слабите му страни и липсата на воля за усъвършенстване, Общото събрание на Български медиен съюз, стъпвайки на добрите европейски практики, прие Професионално-етичен кодекс на българските медии, като гарант за съблюдаване на етичността и коректността в медийната среда у нас. В документа ясно са разписани нормите, които следва да бъдат спазвани от медиите, които ще се присъединят към него. Съвсем скоро предстои неговото публично представяне и Правилника, по който ще се даде живот на документа.
Общото събрание задълбочено обсъди зачестилите опити за манипулиране на общественото мнение и европейските институции с представянето на невярна информация за свободата на словото и състоянието на медийната среда у нас. За за изрази категоричното си противопоставяне на тези силно порочни практики, членовете на Български медиен съюз приеха нарочна декларация, която може да намерите по-долу.
Изразена бе воля да бъде продължена подкрепата и насърчаването на високия професионализъм в областта на журналистиката, чрез организиране и провеждане на годишни награди, които да бъдат проведени при ясни и прозрачни правила. Това може да стане чрез вече съществуващите журналистически награди, както и чрез учредяването на нови отличия.
Единно бе мнението, че както по отношение на утвърждаване на ефективен модел за саморегулация, така и по отношение на наградите следва да се търси широк консенсус и сътрудничество с професионални организации в областта на медиите. В тази връзка БМС ще покани на поредица от срещи представители на организациите, работещи в медийната сфера, където да бъдат обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество.
С решение на Общото събрание за Изпълнителен директор на Българския медиен съюз с пълно мнозинство бе избран Гриша Камбуров.

Декларация на Общото събрание на Български медиен съюз

Ние, членовете на Българския медиен съюз, категорично се противопоставяме на опитите за манипулиране на общественото мнение и европейските институции с представянето на невярна информация за свободата на словото и състоянието на медийната среда у нас.
Тревожно впечатление прави фактът, че група журналисти на свободна практика, които не представляват никого освен себе си, отново подхванаха атака срещу свободното слово в България. Към тази кампания, имаща за цел да дискредитира свободните медии, се присъединиха единствено изданията на кръга „Капитал”. Внушенията се правят най-вече чрез манипулации и невярна информация за медийната среда у нас. Наред с това тази клеветническа кампания оказва натиск върху бизнеса и институциите в страната, като по същество цели дестабилизация и хаос.
Ние, членовете на Българския медиен съюз, категорично заявяваме, че ще се противопоставим с нашето единствено оръжие – сводобното слово, срещу всякакви опити за кипърски сценарий у нас. Не по-малко притеснителен е фактът, че в тази кампания са привлечени дипломати от държави членки на ЕС, в чиито страни българи и румънци са сатанизирани от политиците и медиите им. Коментарите на някои посланици по адрес на медиите, съдебната система и вътрешно-политическата обстановка излизат извън добрия тон и са несъвместими с дипломатическия им статут.
Българският медиен съюз счита, че медийната среда в България се нуждае от саморегулация и единни стандарти в журналистиката. Ето защо ние подкрепяме действия, които водят до публичност и прозрачност както в собствеността, така и в работата на самите медии. Като съзнаваме своята висока обществена отговорност и в израз на категоричната ни воля да защитаваме свободата на словото, Общото събрание на Българския медиен съюз прие Професионално-етичен кодекс на българските медии. Кодексът е отворен за подписване както от членовете на Българския медиен съюз, така и от други медии, които приемат професионалните и етичните стандарти в журналистиката.
Настоящата декларация е приета от Общото събрание на Българския медиен съюз, проведено на 29 март 2013 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване