04/02/13 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кой иска да преговаря с “Хамас”

Франс прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Неотдавнашните визити в Израел и в палестинските територии на американския президент Барак Обама и на американския държавен секретар Джон Кери може да съживят надеждите за мир в Близкия изток, но при условие Хамас да бъде привлечен към преговорите, смятат експерти.

Според тези специалисти, събрали се в края на миналата седмица в изследователския център “Брукингс”, всичко ще зависи от отпечатъка, който ще иска да остави премиерът Бенямин Нетаняху, който току-що състави коалиционно правителство, очертаващо се неотстъпчиво по въпроса за еврейските селища - основната пречка за възобновяването на преговорите, замразени през септември 2010 г.

“Но за да се подновят преговорите за мир, първо трябва самите палестинци да се помирят помежду си”, напомня Халед Елгинди, съветник на палестинските лидери в преговорите им с израелците.

Палестинците са разделени между ислямисткото движение “Хамас”, което контролира ивицата Газа, и партията “Фатах” на президента на палестинската автономия Махмуд Абас, управляващо на Западния бряг.

“Ислямистите са от значение, независимо дали са в опозиция или в правителството. Трябва да се съобразяваме с тях, най-вече в случая с палестинците”, казва Елгинди.

И ако Джон Кери иска да допринесе за постигането на хипотетично израелско-палестинско помирение, той трябва да признае, че “Хамас” е “един от играчите, седнали на масата за преговори”, допълва той.

Освен това решението на двете държави е по-популярно в Газа, отколкото на Западния бряг, аргументира се експертът.

Вашингтон обаче официално се противопоставя на всякакви преки преговори с “Хамас”, когото от 1997 г. смята за “чуждестранна терористична организация”.

Итамар Рабинович, бивш посланик на Израел в САЩ, мисли, че трети страни биха могли да изиграят посредническа роля между американците и радикалното ислямистко движение.

Тази роля би могла да бъде отредена на Турция, която, подтиквана от президента Обама, току-що се сдобри с Израел след смъртта на деветима турци по време на израелската операция срещу флотилията за Газа през май 2010 г.

След като прие извиненията на Нетаняху, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще посети Западния бряг и Газа през април, без да предизвика гнева на Вашингтон. Кери дори наблегна на важността на израело-турското помирение като фактор “за мира и стабилността в региона”.

Но всяко уреждане на израело-палестинския конфликт зависи преди всичко от Нетаняху, казва Рабинович.

“Постигането на окончателно споразумение изисква Нетаняху да покаже, че е държавник”, обобщи бившият дипломат, който прогнозира, че премиерът ще трябва да “разбие коалицията си”.

Нетаняху събра мнозинство, съставено от Ликуд, от неговия съюзник “Израел Бейтену”, националистическата формация на бившия външен министър Авигдор Либерман, от “Йеш Атид”, партията, изразяваща позициите на средната класа и ръководена от бившия журналист Яир Лапид, от “Еврейски дом” на Нафтали Бенет, произлизащ от националистическото религиозно движение, както и от Хатенуа, центристкото движение на бившата министърка на външните работи Ципи Ливни.

Това ново правителство, доминирано от привържениците на разширяването на селищата, е готово да “води преговори с палестински партньор, желаещ да демонстрира добра воля”, заяви Нетаняху на 18 март, малко преди историческата визита на Обама.

Обама посети Израел и палестинските територии от 20 до 22 март за първи път, откакто е президент, и призова двете страни да изберат мира, без обаче да начертае път за постигането на решението на двете държави. И макар Обама да разкритикува израелската заселническа дейност, той заяви, че този въпрос трябва да бъде решен по време на мирните преговори.

Президентът Абас повтори пред американския президент, че иска замразяване на израелската колонизация на Западния бряг ...

Публикувана на 04/02/13 21:15 http://e-vestnik.bg/17273/bta-ot-dnes/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване