04/02/13 12:27
(http://www.klassa.bg/)

От външно обявиха наблюдателите за изборите

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати стандартна мисия за парламентарните избори в България, която включва 220 краткосрочни и 22-ма дългосрочни наблюдатели. Това заяви във вторник говорителят на Министерството на външните работи Димитър Япраков. Информацията за мисиите ще бъде получавана директно от ОССЕ. Очакват се още две мисии за изборите у нас – от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която на 4 и 5 април ще изпрати проучвателна мисия на ПАСЕ. Очаква се да бъде разположена мисия от 22-ма души. Парламентарна асамблея на черноморското икономическо сътрудничество също е заявила желание да изпрати свои наблюдатели, но все още не е ясно колко.

Изпратени са ноти до 103 държави във връзка с провеждането на парламентарните избори и гласуването в чужбина. До вторник е получен положителен отговор от 38 държави. 22 държави не позволяват да се отворят секционни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, като сред тях са Ливан, Камбоджа, Мароко, Нигерия, Северна Корея, Южна Корея, Палестина, Словакия, Унгария, Йемен, Япония. Все още не е ясно колко от държавите ще позволят отваряне на секционни избирателни комисии. След 20 април ще бъде ясно колко са секционните комисии по държави.
ЦИК се присъедини в края на март и българските граждани могат да се регистрират по електронен път, обясни Япраков. Подаването на заявления според промените в Изборния кодекс може да се осъществи по традиционната поща или чрез електронната форма в сайта на Министерство на външните работи или сайта на ЦИК. За валидни се смятат само индивидуално подадените заявления. Заявленията, изпратени по електронна поща, няма да се приемат за валидни тази година, каза още говорителят на МВнР.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване