04/02/13 15:18
(http://www.klassa.bg/)

Разполагаме със 171 300 тона злато

Един от най-богатите хора на планетата Уорън Бъфет изчисли, че добитото за цялата човешка история злато може да се побере в куб със страна не повече от 20 м. Дали това е така може да се провери. Компанията Thomson Reuters GFMS оповести ежегодната си оценка, според която в момента разполагаме със 171 300 тона от този ценен метал - даже малко повече от това, което би се побрало в куба на Бъфет, отбеляза Би Би Си.
Данните на GFMS обаче се оспорват. Оценките се разминават от 155 244 до 2,5 милиона тона. Откъде идва голямата разлика?
Първите златни монети са сечени приблизително 550 г. преди новата ера от лидийския цар Крез на територията на съвременна Турция. Древните египтяни знаели, че саркофагът на Тутанкамон тежи половин тон. През 1492 г., когато Колумб тръгва да открива новите земи, според GFMS вече са били добити 12 780 тона. Но основателят на компанията Gold Money Джеймс Турк смята, че тази цифра е силно завишена, защото техниката за добив на злато в средните векове е била доста примитивна. Той смята, че до това време са добити само 297 тона. Следователно могат да се отнемат 10 % от сметките на Thompson Reuters GFMS – или световното златото да е 155 244 тона.
Някои от инвеститорите вярват на Турк, но много анализатори смятат, че да се сравняват неговите изчисления с тези на GFMS е все едно да се сравнява религията на джедаите с християнството.
Другото възражение е, че в много страни се добива злато нелегално, така че точна цифра не може да се извади. Дори тези, които добиват ценния метал, не дават точни данни.
Има експерти , които предполагат, че ако опразним всички сейфове и кутийки за ценности по света, ще намерим не по-малко от 2,5 млн. тона злато.
Според Геологическата служба на САЩ разработваните находища по света съдържат 52 млн.тона, а има и неизвестни залежи.
Досега златото не се губеше, защото предметите се претопяваха едни в други. Сега обаче
златото започва да се използва в електронната промишленост и то в такива
микроскопични обеми, че ще бъде неикономично да се рециклира. Така за първи път в историята ценният метал ще се губи като количество.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване