04/02/13 08:55
(http://www.klassa.bg/)

Трудна година очаквала банките в Централна и Източна Европа

Трудна година очаква банките в Централна и Източна Европа, а тези в Унгария, Словения, България и Хърватия са сред най-слабите, сочи доклад, публикуван в понеделник от рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (StandardandPoors.com), пише "Будапест таймс".

Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високо равнище на лоши заеми и загуби по кредити, слабо търсене на кредити и свиване на печалбата, пише международната рейтингова агенция в доклада за централно- и източноевропейско банкиране през 2013 г.

Според кредитния анализатор на "Стандард енд Пуърс" Пиер Готие банките в Чехия, Полша и Словакия се очаква да запазят добра кредитоспособност, докато

Словения, Унгария, България и Хърватия са в по-слаба позиция

Все пак, по отношение на тези четири държави той изрази очакване, че "в повечето случаи" положението на банките би следвало да се стабилизира и да спре да се влошава през настоящата година.

Най-уязвими са унгарските и словенските банки, като очакванията са за увеличаване на лошите кредити.

Като една от причините за отслабване на банковите системи "Стандард енд Пуърс" посочва тяхната

свръхзависимост от западноевропейските банки майки

за финансиране на кредити в Централна и Източна Европа през последното десетилетие.

Това е бизнес модел, който трябва да бъде променен през следващите две години, тъй като "смятаме, че банковите системи в Централна и Източна Европа ще останат уязвими (към ситуацията в еврозоната) и влошаващата се кредитоспособност на банките от еврозоната", се посочва още в доклада.

Банката на Кипър (Bank of Cyprus), която е изпитва сериозни трудности, съобщи, че слага край на операциите си в Румъния и смята да продаде клоновете си в страната възможно най-бързо.

Централната банка в Кипър нареди всичките й дейности в Румъния да бъдат спрени за една седмица, през която да се вземе решение за продажбата на клоновете й там, обяви банката в комюнике.

Клиентите на банката в северната ни съседка ще имат възможността да теглят парите си през банкомат.














"Будапест таймс"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване