04/02/13 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Ч. Николов: Карикатурата е контрапункт

Какво време е било по вестниците, когато е нямало фотографи – само художници във вестниците Домие, Доре, Гаварни, няма фотографи, само художници – Златен век, каза за БГНЕС Чавдар Николов пред БГНЕС минути преди да стане ясно, че той е носителят на Голямата награда за карикатура.

Беше постигнат рекорд 2006 година – датските карикатуристи като правиха карикатурите за Мохамед. Това са най-скъпите карикатури в историята на света – излиза по 12 млн. едната, защото датското правителство претърпя загуби за около 140 млн. евро заради погромите, които нанесоха арабите по посолствата им. Но останаха в историята…, усмихва се карикатуристът.

Желязна лейди – не, но аз пробвам упорито в това отношение, казва той по повод на думите, английски експерт, че карикатуристите, всъщност дали това прозвище на Маргарет Тачер. А всички карикатуристи имаме пълен консенсус – вече бившият ни премиер го рисувахме много мускулест, с ярко изразен врат, със силно чене – изобщо скала човек, отвсякъде… Аз си позволих, когато премиер беше Сергей Станишев да го рисувам с едни уши – ту като на Мики Маус, ту като на Чебурашка – зависи къде пътуваше на Запад или на Изток. Сега го рисувам по-плейбойски, с едни плейбойски ушички. Всички казваха, абе няма такива уши – нито големи, нито малки, нормални са, ама много му отиват и двата вида.

Николов обича да рисува и европейските политици. Признава, че любими са му Меркел и Саркози и сега бившият президент на Франция му липсва, Франсоа Оланд не е тази класика като Саркози, подчертава той. Много й съчувствам на Меркел, гигантски усилия полага да се случи нещо с нас, тези на юг, а ние я рисуваме с мустачки като на Хитлер. Но забелязвам нещо, че ние българските карикатуристи сме малко ограничени в третирането на темите, даже не толкова българските карикатуристи, а българските вестници и главните редактори, защото тези теми почти не ги интересуват /европейските/. (

Аз се старя да го правя това, но тук в пет табла няма как да покажа европейските си карикатури, защото си бях европеец и си оставам и въобще не искам някой да ни гони от ЕС, камо ли ние да напускаме, даже не искам и "Белене" да се строи, с присъщата си освободеност, споделя Николов.

Много странно преди време бях на един семинар на фондация "Аденауер", който се казваше "Сатирата и политиците", бяха поканили мен и двама немци - един политик, на който не му помня името и един колумнист от голям вестник. И двамата говореха, че правата на политиците се нарушават, защото престижът им се оронва с критика и сатира най-вече. А ние си мислим, че сме пресирани от политиците.

Аз вярвам в изкуството и сигурно то ще спаси света, ако някой го спаси този свят – то ще е изкуството, убеден е той и като художник. Преди време беше посветил изложба на големите класици и със самоирония признава, че с Микеланджело, Леонардо, Домие, Гойя се чувства по-добре, дори се беше нарисувал заедно с тях, "но не ме познаха", иронизира се Чавдар Николов.

Това, което ме притеснява, че нищо не докарваме до край, до добър финал в много редки изключения. Това ме притеснява и сега гледам тези момчета, които излизат на улицата – някои са много симпатични, някои са много досадни особено тези на моята възраст и по-възрастните. Искам да го доведат до край, искам наистина да променят нещо, може и по-радикално.

Само да не залитат по някои глупотевини като национализация, извън ЕС. Очаквам и това да се случи, ако нещата продължат да затъват след изборите. Един паритет, който няма да доведе до нищо добро – може много по Волен-ски да го раздават силно и кресливо, а това не е добро, коментира вече съвсем сериозно карикатуристът.

Винаги гледам с уважение на всеки политик, но му търся слабото място, защото карикатурата така съществува – да е контрапункт. Те са млади и красиви, всеки си прави, каквото си иска, но карикатурата е, за да покаже кой какъв задник е в буквалния и в преносния смисъл, не изневерява на критическия си поглед Чавдар Николов.

Голямата награда на 38-мата Национална изложба на българската карикатура беше връчена на Чавдар Николов от председателя на СБХ Любен Генов.

Награденият карикатурист благодари на Бойко Борисов, на Сергей Станишев, на Цветан Цветанов, на Иван Костов за това, че благодарение на тях получава тази награда.

Наградата на секция "Карикатура" получи Диляна Николова, на Столична община – Милко Диков, на Дома на хумора и сатирата – Габрово – Трайко Попов. За еротична карикатура, присъждана от Георги Чалъков – на Ириен Трендафилов.

Журито определило наградите са Любомир Михайлов, председател на секция "Карикатура", Иван Веселинов, миналогодишният носител на Голямата награда и Георги Чалъков. Тази изложба се открива винаги на тази дата, защото това си е нашият ден, а понеже сме в пости, няма да има мокър бюфет, започна словото си при откриването на изложбата Михайлов и даде думата на Любен Генов да връчи наградата.












БГНЕС



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване