04/02/13 11:03
(http://www.klassa.bg/)

Чавдар Николов с голямата награда от Изложбата на карикатурата

"Благодаря на Бойко Борисов, на Сергей Станишев, на Цветан Цветанов, на Иван Костов!" - каза художникът Чавдар Николов, след като получи Голямата награда на 38-мата Национална изложба на българската карикатура. Изложбата беше открита по традиция на 1 април, в залите на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6. Както винаги най-често обект на подигравките на художниците са водещите политици и техните трагикомични действия, специфични особености на т.нар. български национален характер, (не)зависимостта на медиите, секса...

Чавдар Николов най-често публикува във вестник "Преса". Той обича - според него, както всички български карикатуристи - да рисува бившия премиер много мускулест, с ярко изразен врат, със силно чене - изобщо скала човек, отвсякъде...

"Аз си позволих, когато премиер беше Сергей Станишев да го рисувам с едни уши - ту като на Мики Маус, ту като на Чебурашка -- зависи къде пътуваше на Запад или на Изток. Сега го рисувам по-плейбойски, с едни плейбойски ушички. Всички казваха, абе няма такива уши -- нито големи, нито малки, нормални са, ама много му отиват и двата вида..."
"Франсоа Оланд не е тази класика като Саркози", отбелязва той. "Много й съчувствам на Меркел, гигантски усилия полага да се случи нещо с нас, тези на юг, а ние я рисуваме с мустачки като на Хитлер. Но забелязвам нещо, че ние българските карикатуристи сме малко ограничени в третирането на темите, даже не толкова българските карикатуристи, а българските вестници и главните редактори, защото тези европейски теми почти не ги интересуват."

И още: "Това, което ме притеснява, е, че нищо не докарваме до край, до добър финал в много редки изключения. Това ме притеснява и сега гледам тези момчета, които излизат на улицата - някои са много симпатични, някои са много досадни особено тези на моята възраст и по-възрастните. Искам да го доведат до край, искам наистина да променят нещо, може и по-радикално.

Само да не залитат по някои глупотевини като национализация, извън ЕС. Очаквам и това да се случи, ако нещата продължат да затъват след изборите. Един паритет, който няма да доведе до нищо добро - може много по Волен-ски да го раздават силно и кресливо, а това не е добро", коментира сериозно карикатуристът.

"Винаги гледам с уважение на всеки политик, но му търся слабото място, защото карикатурата така съществува -- да е контрапункт. Те са млади и красиви, всеки си прави, каквото си иска, но карикатурата е, за да покаже кой какъв задник е в буквалния и в преносния смисъл", не изневерява на критическия си поглед Чавдар Николов.

Наградата на секция "Карикатура" получи Диляна Николова, на Столичната община - Милко Диков, на Дома на хумора и сатирата в Габрово - Трайко Попов. За еротична карикатура, присъждана от Георги Чалъков - на Ириен Трендафилов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване