04/03/13 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Агресивен Китай тласка Япония към Русия

Франс прес

Политиката на Китай поражда все повече напрежение със съседните страни, смята финансиран от японското правителство изследователски център, който заключава, че действията на Пекин може да благоприятстват сближаване между Япония и Русия.

“Опирайки се на растящата си мощ, особено военната, Китай без колебание извършва все повече действия, които биха могли да предизвикат търкания със съседните страни”, заявява Националният институт за изследване на отбраната.

Изследователският център също така смята, че въпреки неотдавнашното посещение в Москва на новоизбрания китайски президент Си Цзинпин при първата му визита в чужбина, отношенията между Пекин и Москва са “по-сложни, отколкото изглежда”.

“Не може да става дума за равнопоставени отношения, като се вземе предвид, че китайският БВП е четири пъти по-голям от този на Русия” и този дисбаланс според научния център обяснява нововъзникналото желание на Русия да се сближи с Япония.

Според института Москва вече настоява пред Токио за “укрепване на сътрудничеството в сигурността, особено морската сигурност”.

“Признаването на факта, че действията на Китай в открито море ще се насочват все по на север е фактор, който тласка Русия да търси сътрудничество както с Япония, така и със САЩ”, се казва в документа.

Така например в края на декември новият десен японски премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин се разбраха да възобновят преговорите за подписване на мирен договор, на което от Втората световна война пречи спорът им за Курилските острови. А Абе ще посети Русия през 2013 г.

Близо 70 години след края на Втората световна война, Москва и Токио продължават да спорят за четири острова от архипелага Южни Курили, наричани в Япония Северни територии и анексирани от Съветския съюз в края на войната.

Този зачатък на руско-японско сближаване се забелязва в момент, когато, обратно, отношенията между Япония и Китай са в най-ниската си точка вече повече от шест месеца заради териториален спор в Източнокитайско море.

Пекин твърдо претендира, че е негов необитаeм архипелаг, който Китай нарича Дяоюйдао, и който се управлява от Япония, където го наричат Сенкаку.

В този контекст в средата на март Япония призова на среща в Токио страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) да развият заедно с нея по-силна политика за регионална сигурност.

Подобно на Япония, редица страни от АСЕАН (Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд, Виетнам) водят териториални спорове с Китай и всички се безпокоят от морския му експанзионизъм.

Например Пекин и Ханой спорят за архипелазите Спратли и Параселс, за които се смята, че са богати на петрол и природен газ и покрай които минават международни морски пътища. Към Спратли, изцяло или отчасти, имат претенции и Филипините, Бруней, Малайзия и Тайван.

Признак на сегашното напрежение е обявеното от Китай в началото на март увеличение с над 10 процента на военния му бюджет за 2013 г. до почти 89 милиарда евро, а в края на януари Япония направи същото и одобри военен бюджет от 52 милиарда долара (3817 милиарда евро) за 2013-2014 г., увеличен за пръв път от 11 години.

Официалният документ с представянето на японската програма за отбрана не оставя кой знае какво място за съмнения за мотивите за това решение: “Трябва да обърнем голямо внимание на действията на Китай, който неотдавна се активизира по море и по въздух около Япония, включително с набези в териториалните ни води и въздушното ни пространство.”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване