04/03/13 12:38
(http://www.klassa.bg/)

Археолози откриха „вратата към ада“

Италиански и турски археолози са открили „вратата към ада“ в днешна Турция, съобщи Дискавъри. Тя се намира в пещера в древния град Иеарополис (сега Памукале), за което още преди 20 века е писал древногръцкият георграф, историк и философ Страбон.
Екипът под ръководството на италианския професор Франческо Д`Андриа е убеден, че това е „вход към преизподнята“. Пещерата, от която изтича отровен газ с голямо съдържание на
въглероден двуокис, бе открита още през 80-те години на миналия век. Смята се, че тя се е образувала след силно земетресение. Разломът стига до границата с магмата.
Пещерата бе оградена от властите, за да не се отровят туристите. При разкопки близо до пещерата бяха намерени останки от храм с имената на древноримски богове като Плутон, повелител на задгробния живот.
Страбон навремето пише „ Тук има такава гъста мъгла, че всеки, който влезе в пещерата, не успява да види почва под краката си и пада мъртъв. Аз хвърлих няколко врабчета и те мигновено издъхнаха“. Италианските учени също се уверили, че парите са смъртоносни , след като няколко птици, приближили до изпаренията, умрели от отравяне с въглеродния газ.
Знаейки за описаното от Страбон, древните римляни не смеели да влизат в пещерата. Близо до съседния храм обаче имало свещен басейн, а жреци под въздействието на парите изпадали в екстаз.
Любопитно е, че през“вратата“ можело да влизат без опасност за живота само евнусите, служители на древната богиня на плодородието Кибела.
В християнската епоха храмът на Плутон бил изоставен, а после разрушен от земетресение, припомня Нюзру.
Сега учените смятат да направят виртуален тур, така че туристите да могат без страх за живота да минат през „вратата на ада“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване