04/03/13 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Аштън: Пропастта между Сърбия и Косово е тясна, но дълбока

Преговорите в Брюксел за това с каква автономия да се ползват сърбите в Косово завършиха с неуспех във вторник вечер. Провалът може да попари надеждите на Сърбия да започне тази година процедура за присъединяване към ЕС, отбелязва „ИЮ Обзървър“.
„Пропастта между двете страни е много тясна, но дълбока“, каза първият дипломат на ЕС Катрин Аштън. Тя проведе, заедно с премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи, 12- часов маратон от двустранни и тристранни срещи до късно във вторник.
Статутът на Косово не е бил обсъждан. Страните са се опитали да договорят бъдещите пълномощия на сръбските общини в Косово. Белград настоява за широка автономия, но косовските албанци са против.
Дачич каза след разговорите, че е постигнато разбиране за нормализиране на отношенията с Прищина, но остават големи различията по важни въпроси. Според него има още време за намиране на решение. Дачич също разкри, че по време на преговорите първият вицепремиер на Сърбия и министър на отбраната Александър Вучич е поискал да подаде оставка, на тя не е била приета.
Диалогът между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС започна през март 2011 г. Това бе осмата среща в Брюксел между премиерите на двете балкански държави.
ЕС поставя на Белград като условие за начало на преговори за присъединяване нормализирането на отношенията с Прищина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване