04/03/13 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Видни дейци на културата получиха наградата "Златна муза"

В Руския културно-информационен център се проведе бляскава церемония с лауреатите на наградата "Златна муза" . За 19-та поредна година бяха връчени отличия за творчески постижения и принос в развитието на българо-руските културни взаимоотношения.
Своеобразен връх в програмата бе изпълнението Мишо Белчев с баладата, позната на поколения българи „ Не остарявай любов“ , което доведе до много емоции и получи бурни аплодисменти от присъстващите в залата. Като реверанс към наградени и жури 2 великолепни танца представиха, малките невероятно талантливи балерини, носителки на престижни награди от Международен конкурс по балет "Петербургская метелица , възпитанички на Хореографското училище „ Галина Уланова“ при Руския лицей .
Събитието се реализира със съдействието на Столична община, Министерството на образованието на руското посолство в България, Руския културно-информационен център в София , Движение "Русофили“ и „ Жокер медиа“.
За  годишните награди "Златна муза":
 Самата награда е създадена през 1994 г. по инициатива на известни български деятели и се дава за специален  принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България / поезия, фантастика, литературен превод, актьорско майсторство, театър и оперна режисура, опера и балет, живопис, скулптура и дизайн, на руски език педагогика, и т.н. /.
Днес Председател е Явор Димитров - Генерален директор на Софийска филхармония.Успоредно с "Музата" от три години награда "Света София" се дава и на  руски културни дейци. Нейните носители са Юри Башмет, Йосиф Кобзон, Никита Михалков, Виктор Мерджанов, Юрий Григорович , театрала Армен Джигарханян, Владимир Спиваков. Статуетката  "Света София" е изработена от  известния  художник и скулптор, автор на паметника "Света София" в София  проф. Георги Чапкънов, който е и автор на паметника на Владимир Висоцки в България.


име
Номинация +награда(плакет „ Света София“ и грамота)
Александър Морфов - театрален режисьор
 Бронзова статуетка  Grand Prix „ Золотая муза“, изработена от склуптора Петко Генов за изключителен принос в руско-българските културни взаимоотношения.
Наградата се връчи от Н.Пр.Юрий Исаков- Посланник на Руската федерация в Република България.
Александър Морфов е театрален и филмов режисьор. От 1993- 2000г. е Директор на Народния театър „ Иван Вазов“, а от 2004г. главен режисьор.
Неговите спектакли“ Полет над кукувиче гнездо“ и „ Посещението на старата дама“ станаха събития в театралния живот в Москва. Носител на няколко „ Аскера“, „ Икар“, „ Золотая муза“.
Сред международните отличия се открояват „ Златна маска“, „ Чайка“, „ Кристален Турандот“. От 2005г е главен режисьор на Театъра на Комисаржевская в Санкт Петербург.
Георги Смилевски - солист на Московския Академичен музикален театър „ К.С Станиславски и Вл. Немирович-Данченко“

Съдбата му е свързана с руския балет. След приемането в Държавното хореографско училище той е сред избраниците изпратени да продължат в Москва. Две години работи в Болшьой театър в трупата на Юрий Григорович. Името му става популярно след участие и награда в Международния фестивал във Варна‘ 96 и‘ 98г. Участва на софийска сцена с постановката „ Лебедово езеро“ и „ Жизел“ по покана на Жокер медиа. Лауреат на междурнародни конкурси. Наградата „ Света София“ на XIX „ Золотая муза“ се връчи от Зам.кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов.
Тодор Димитров - Директор на Национален музикалнен и балетен център“ Стефан Македонски“
За гала концерта на руски оперни звезди в НДК на 17.09.2012. По негова покана гост-режисьорка от Московскатаоперета Инара Гулиева успешно постави на сцената на Музикалния театър оперетния шадьовър „ Веселата вдовица“. Наградата се връчи от Кирилл Рьiнза – Съветник по културата в Посолството на Руската федерация в България

Валентина Генкова, журналист
Има над 140 телевизионни продукции и дългогодишен журналистически опит. Неин е сценария за документалния филм за генерал Ушаков "Святой генерал“. Наградата се връчи от Димитрина Гергова – член на журито.
Художествена галерия „Димитър Добрович "- гр.Сливен с директор Даниелa Нeнчевa
за изложбата на „ Християнско изкуство“.
40 години се събира и реставрира този фонд, иконите от който през м. ноември 2012г., заедно с руски икони, използвани за богослужение на руските войски по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878г. бяха изложени в категралния храм
“ Христа Спасител“ в Москва в Дните на българската духовна култура. Наградата се връчи от акад. Светлин Русев
Доц. Юрий Дачев
Драматург, театрален критик, преподавател в НАТФИЗ, автор на 5 песни, няколко книги, публикации, . Отличен за драматичните си адаптации“ Дама Пика“- Чехов в Театър зад канала, „ Евгений Онегин“- Пушкин в Театъра на армията и „ Кралят на мошениците“ по Илф и Петров в Драматичен театър Габрово. Наградата връчи Бина Харалампиева- член на журито.

Николай Атанасов- радиоводещ, певец
Най- често неговото име се свързва с творчеството на големия бард Владимир Висоцки. Има и три издадени албума с руски романси. Наградата се връчи от Нешка Робева – член на журито.
Георги Черкин - пианист
Отличаван с наградата „ Золотая муза 2001“, но заради концерта си с оригинален аранжимент за пиано и оркестър „ Времена года“ на Чайковски с оркестъра на Софийска филхармония .
Михаил Белчев – Директор на Национална библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий“
Добре познат на няколко поколения българи., руски възпитаник.Наградата се връчва за създаване на „ Руски клуб“ към Столична библиотека, на която от 5г. той е директор. Наградата връчи Ованес Мелик-Пашаев- Президент на Жокер медиа и Мая Методиева – Дарик радио.

Слави Трифонов – водещ на най-популярното ток-шоу в България през последните 13 години
Евгений Примаков, Юрий Лужков, Никита Михалков, Владимир Спиваков,Йосиф Кобзон, Армен Джигарханян, солисти на Болшьой театър, Александровски ансамбъл и др.Имена от политика, култура и изкуство, които са гостували на Слави Трифонов през последните години. В името на руско-българската дружба той се раздели с любимата си виола, оставяйки е в ръцета на виртуозния виолист Юрий Башмет. Наградата връчи Ованес Мелик- Пашаев- Президент на Жокер медиа.
Весела Иванова – директор на гимназия за ЧЕО „ Васил Левски“ гр. Бургас
За популяризиране на руския език в България. От 6 г. Директор на ГЧЕ“ Васил Левски“ гр. Бургас. Със своята 50-годишна история училището е единствено в региона, приоритетно ориентирано към задълбочено изучаване на руски език и култура,училище с утвърдени традиции, натрупан опит и висококвалифицирани кадри.Наградата се връчи от Стоянка Почеканска, Владислав Лесневский и Виктор Баженов- членове на журито.
Мадлена Кутелова- учител- русист
За популяризиране на руския език в България. Наградата се връчи от Стоянка Почеканска, Владислав Лесневский и Виктор Баженов – членове на журито.
Доц. Сергей Рожков
Доц. в Института за изследване на обществотои знанията към БАН.С над 137 публикации. Учредител на общество“ Руски клуб“, председател на „ Руски академичен съюз“. Наградата се връчи от Стоянка Почеканска, Владислав Лесневский и Виктор Баженов – членове на журито.


ЖУРИ:
1.Явор Димитров- Председател и Директор на Софийска филхармония
2.Кирилл Рьiнза- съветник по култура при Посолството на Руската федерация в Република България
3. Д-р Тодор Чобанов- Зам.-кмет на Столична община
4. проф. Виктор Чучков –композитор, музикант
5. Акад. Пламен Карталов- Директор на Национална опера и балет
6. Бина Харалампиева- режисьор, Директор- Театър зад канала
7. Нешка Робева- треньор, хореограф
8. Акад. Светлин Русев- художник
9. Ставри Калинов- художник
10. Петко Генов- художник
11.Николай Малинов- издател, Председател на Движение“ Русофили“
12.Снежана Тодорова- Председател на СБЖ
13. Д-р Стоянка Почеканска- гл. експерт в дирекция“ Образователни програми и образователно съдържание“ на МОМН
14. Доц. д-р Владислав Лесневский- ръководител направление“ Руски език“ РКИЦ
15. Димитрина Гергова- журналист, гл.редактор на в-к „ Русия днес, Русия сегодня“
16.Ованес Мелик- Пашаев- Президент „ Жокер медиа“ и Председател на „ Форум на руските съотвечественици“



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване