04/03/13 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Косово и Сърбия са близо до споразумение

Фатос Битичи
Ройтерс

Опасна работа е да бъдеш общински чиновник в Косовска Митровица, където река Ибър представлява естествена бариера между сърбите и албанците.

Откакто Адрияна Ходжич започна да издава косовски лични карти на сърбите на север от реката, нейният заместник беше прострелян в крака, а домовете на нейни подчинени бяха обстрелвани с ръчни гранати.

“Понякога се чувствам сякаш се борим срещу всички”, казва Ходжич, майка на две деца, родена в Косовска Митровица.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., но е подложена на натиск от Европейския съюз да подобри отношенията си и да помогне за преодоляване на разделението между косовските албанци и сръбския анклав в Северно Косово, където Белград фактически си е запазил контрола.

Статутът на анклава е в основата на преговорите с посредничеството на ЕС, целящи “нормализиране на отношенията” между двете страни.

Ходжич е в авангарда на бавното настъпление на косовското правителство за привличането на около 50 000 сърби и обединението на Косовска Митровица.

Отказът на сръбския север да признае суверенитета на Косово раздели страната по етническа линия - рана от войната, която отлага за дълго надеждите на Балканите да се влеят в европейския поток и още носи в себе си опасността от дестабилизиране на региона.

Сега, в спокойните преговори, Сърбия и Косово изглежда са на границата на споразумение за прекратяване на разделението, поне на хартия.

Шефът на дипломацията на ЕС Катрин Аштън иска споразумението да бъде постигнато днес, по време на срещата между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи.

Това ще отвори пред Сърбия вратата за преговори за членство в ЕС, процес, който ще задвижи реформите и ще изпрати сигнал за стабилност към чуждестранните инвеститори, търсещи по-евтина дейност в бивша Югославия.

За Косово това ще бъде краят на процес, започнал през 1999 г., когато НАТО започна война, за да прекрати клането на цивилни албанци от сръбските сили при режима на Слободан Милошевич.

“Косово вече няма да бъде определяно като проблем, а като държава, функционираща на цялата си територия. Това е голяма победа”, заяви косовският вицепремиер Хайредин Кучи.

Залозите са големи. Съчетано с присъединяването на бившата югославска република Хърватия към ЕС през юли, едно споразумение между Сърбия и Косово “ще се отрази на целите Западни Балкани”, като затвърди стабилността в Сърбия, най-голямата сила в региона, оцени Международната кризисна група (МКГ).

Но ако преговорите се провалят, “на терена, където и двете страни са изнервени, една искра може да възпламени междуетническо насилие”, продължава МКГ.

На масата в Брюксел е поставено възможно споразумение Сърбия да признае властта на Прищина в Северно Косово в замяна на някакъв вид самоуправление за сърбите, живеещи там.

Сърбия казва, че никога няма да приеме Косово като независима държава, но нейното предложение да отстъпи контрола над севера на Прищина е драматичен обрат в официалната й политика в с надеждата за икономическо подпомагане при по-близки отношения с Европейския съюз.

Несигурността в Сърбия дойде с идването на власт на наследниците на Милошевич - националисти, които се биха за Косово, но сега казват, че територията е почти изгубена.

Покровителстваните от ЕС преговори вече доведоха до споразумения за управлението на косовско-сръбската граница, признаването на регистрационните номера на автомобилите и на университетските дипломи, търговските отношения и други практически проблеми, възникнали заради отказа на Сърбия да признае Косово.

Но ключът към трайна стабилност е етническата разделителна линия, минаваща през Косовска Митровица, която е във фокуса на 6000 войници от мироопазващите сили на НАТО.

Европейският съюз използва моркова на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване