04/03/13 13:21
(http://www.klassa.bg/)

МВФ готов да отпусне 1 млрд. евро заем на Кипър

Международният валутен фонд (МВФ) ще допринесе с 1 млрд. евро в рамките на следващите три години към договорената от „тройката“ (ЕС, ЕЦБ, МВФ) спасителна програма за Кипър в размер на общо 10 млрд.евро. Това заяви изпълнителният директор на фонда Кристин Лагард, съобщи БНР. Тя очаква Бордът на директорите на МВФ да одобри официално помощта от 1 млрд. евро в началото на месец май.

Техническият екип на МВФ е постигнал споразумение на експертно ниво с кипърските власти относно икономическата програма, която ще бъде подкрепена от Фонда съвместно с Европейския съюз и Европейската централна банка, каза Кристин Лагард.

Комбинираният финансов пакет от 10 млрд. евро е предназначен да помогне на Кипър за покриване на държавните финансови нужди. Те включват и обслужване на дълга, докато кипърските власти изпълняват политики за възстановяване на “здравето” на икономиката и за възвръщане на достъпа за финансиране от капиталовите пазари, посочи Лагар.

Финансовите сътресения и кризата в Кипър доведоха до първите промени в правителството на страната, само месец след като то бе сформирано. Така от 3 април двама нови министри - на финансите и на труда и социалното осигуряване, встъпиха в длъжност днес. Министър на финансите на Кипър става Харис Георгиадис, досегашен министър на труда и социалното осигуряване. Той поема поста, след като заемалият го Михалис Сарис подаде оставка вчера. На мястото на министър на труда и социалното осигуряване застава Зита Емилианиду, досегашен генерален директор на Министерството на търговията, индустрията и туризма, юрист и специалист от митническото законодателство.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване