04/03/13 09:15
(http://www.klassa.bg/)

Морфов: Случващото се не прилича на това, за което мечтаехме

Това, което се случва в последните няколко месеца прилича на много неща, но не прилича на онова, на което се надявахме и мечтаехме да бъде, заяви пред БГНЕС режисьорът Александър Морфов.

"Докато бях в Израел получих няколко SMS-a, в които се говореше едно и също нещо, че моят спектакъл по пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман изведнъж става страшно актуален, с крайното отчаяние, с хората, които искат да се самоубият и други, които искат да използват тяхната драма и тяхната трагедия за свои цели. Всичко това е написано в сценария на Ердман, по който аз направих спектакъла "Животът е прекрасен", каза още Александър Морфов.

Режисьорът беше един от първите, които коментира факта, че "Пайнер Медиа" ООД беше одобрена да получи близо 2 милиона лева за популяризиране на чалгата у нас и в чужбина и днес се върна към този скандал. "Още от самото начало беше ясно, че човекът, който получава тези пари е бизнесмен, който използва неговите възможности, неговите канали и неговите пари, за да плати, където трябва и колкото трябва, за да получи другите по-големите пари. Проблемът е в онези, които взимат неговите пари, онези които му предлагат това и онези които са способни да предпочетат тази музика пред една по-качествена и по-истинска", коментира Морфов.

"Не е тайна за никого, че това са пари давани под масата за фирми, за оборудване за проекти. ЕС не се интересуват от нашите вътрешни мръсни взаимоотношения, кой какво целял и каква музика слушал. Те гледат едни перфектно написани и представени документи и на базата на тези документи те отпускат парите, проблемът не е нито в тях, нито в Митко Пайнера, проблемът е в онези, които му са прибрали неговите пари, за да пуснат неговия проект", каза още Морфов. Според него упреците към театралната гилдия за това защо и нейните представители не кандидатстват за финансиране по линия на ОП "Конкурентоспособност" не са основателни, тъй като държавните театри нямат право да кандидатстват по тази програма. Те мога да кандидатства по други програми, но за по-малко пари, напомни Морфов.

Тази вечер Александър Морфов взе Grand Prix на раздаването на наградите "Златна муза". "През последните 15 години животът ми е много свързан с Русия. През последните 15 години сигурно съм живял повече в Русия, отколкото в България. Направих си сметка, че имам два пъти повече направени спектакли в Русия, отколкото в България. Целият ми живот е свързан с Русия. Много лично приемам тази награда", призна той. И добави: "Навярно бих доставил с нея огромна радост на майка ми, лека й пръст, която беше учителка по руски език и руска литература, беше диригент, имаше и хор за руски песни. Аз от най-ранна детска възраст съм оформен като русофил и всичко онова, което знам за Русия и за руския език го имам от нея и някак си това предопредели съдбата ми. Докато тя беше жива, аз вече работех в Русия и тя беше много щастлива. За мен тази награда е много неща, свързани с живота ми, с надеждите ми. Имам страшно много приятели в Русия. Имам много повече приятели в Русия, отколкото в България".

През следващата година трябва да направя 4 постановки в Русия, и в Санк-Петербург, и в Москва. Имаме и пътуване до Омск - на един фестивал сме поканени с "Хъшове". Не мога да се откъсна от Русия, колкото и да ми се искаше в един момент да обърна малко повече внимание на семейството си, но пък успяваме да намерим нашата ниша в графика и да сме заедно, каза още Морфов.

"С голям интерес следя новата руска драматургия, има интересни автори. Не мога да кажа, че се е родил новият Чехов или новият Гогол, но достатъчно интригуващи автори се появяват, това е едно добро начало след едно не кратко затишие", призна той. Според него актьорите в България почти не са запознати с новите руски автори, с изключение на това, което се представя в България. "Актьорите от моето поколение и от поколението до 10 ноември 1989 година имат по-задълбочен интерес към руската драматургия и с удоволствие цитират реплики и персонажи в изказванията и речта си. Младото поколение също постепенно започва да възвръща интереса си към руската литература", смята той.

"Започва да се възвръща интереса към руския език, и двете ми деца учат в руско училище и виждам, че напливът там става по-голям. Няма нищо по-хубаво от това да четеш руска литература в оригинал. Нито един превод не може да даде в истинския блясък, остроумие и красота текстовете на Гогол", добави той.

Наградата "Златна муза" е създадена през 1994 г. по инициатива на известни български деятели и се дава за специален принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България / поезия, фантастика, литературен превод, актьорско майсторство, театър и оперна режисура, опера и балет, живопис, скулптура и дизайн, на руски език педагогика, и т.н. /До 2010 г. начело на журито е Александрина Милчева - известната оперна прима, носител на национални и международни конкурси. Днес председател на журито е Явор Димитров, генерален директор на Софийска филхармония.

Награди получиха и директорът на Музикалния театър Тодор Димитров - за домакинството на гала-концерта на руските оперни звезди и за поканата Инара Гулиева като режисьор на постановката "Веселата вдовица", журналистката Валентина Генкова - за документалния филм "Светият адмирал", Художествената галерия "Димитър Добрович " в Сливен за изложбата на икони в Москва, доцент Юрий Дачев - за три руски версии на -" Златният телец "," Дамата на върха ","Евгений Онегин "; певеца и радио водещ Николай Атанасов за успешно насърчаване на русото певческо изкуството и по-специално творчеството на Владимир Висоцки; Георги Черкин - за концерт по музика на Чайковски през октомври 2012; Слави Трифонов –заради това, че в предаването му са участвали всички руски художници, политици, учени, които са пребивавали по различни поводи в България.

Успоредно с "Музата" от три години награда "Света София" се дава и на руски културни дейци. Нейните носители са Юри Башмет, Йосиф Кобзон, Никита Михалков, Виктор Мерджанов, Юрий Григорович, театрала Армен Джигарханян, Владимир Спиваков. Статуетката "Света София" е изработена от известния художник и скулптор, автор на паметника "Света София" в София проф. Георги Чапкънов, който е и автор на паметника на Владимир Висоцки в България. Тази година носител на наградата "Света София" е солист на Държавния Московски Академичен музикален театър " К.С. Станиславски и Вл.Немирович-Данченко" - Георги Смилевски.


















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване