04/03/13 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Планините от дългове променят света

Световната икономическа криза еволюира непрестанно. Шест години изминаха от 2007 г., откакто балонът на американската банкова система се спука, но досега няма изгледи кризата да спре.

Тази криза бълва непрестанно нови факти, поставяйки на изпитание икономическата, социалната и политическата издръжливост на страни и многонационални структури, в точа число и на европейските институции.

Първи бяха американците, които бяха засегнати, като загубиха къщи, работа и доходи. Последва фалитът на Исландия, банковият крах на Ирландия, гръцката драма, португалският срив, испанското отстъпление и италианската комплицираност.

На настоящия етап дълговата криза отново придоби банково изражение и удари решително Кипър, като изравни със земята банковата система и постави под въпрос целият икономически модел на острова.

Кипър, след шоковата терапия, която бе наложена на страната, със сигурност ще изпадне в дълбока рецесия. Огромният натиск и бремето на промяната могат да доведат острова даже до излизане от еврозоната.

Крахът на Кипър, и всичко съпътстващо острова, особено големите загуби за притежателите на банкови сметки над сто хиляди евро, породиха вълни от несигурност и тревоги както в Атина, така и в други големи европейски столици.

За момента всички в Европа, дори и германците, се опасяват, въпреки многото успокоителни изявления, да не би да загубят спестяванията си.

В същото време общоевропейската несигурност би могла да бъде последвана от политически и други сблъсъци в еврозоната.

Притиснатите до стената французи усетиха необходимостта да кажат нещо чрез своя президент Франсоа Оланд. Тези от Люксембург пък са силно разтревожени, словенците се страхуват да не би да ги сполети съдбата на Кипър и т.н.

Срещата на ЕС през юни няма да бъде най-добрата за Европа. Мнозина предвиждат, че тя ще бъде бурна. Идеята да бъде притисната Германия преди изборите през октомври печели все повече привърженици.

В същото време раздвижване има на геополитическата шахматна дъска. Сирия оставя зейнала рана, Турция търси вътрешно помирение с кюрдите, сдобрява се с Израел, иска дял от въглеводородите на Кипър и Егейско море, САЩ играят ролята на миролюбец в Близкия изток, руснаците слизат отново на Средиземноморието, китайците претендират за все повече достъп до Европа, градят все по-тесни връзки с руснаците, а всичко това е ясен знак за невиждано раздвижване и активност.

Общо е убеждението, че светът върви към пренареждане на силите и интересите. Това раздвижване и промени се смята за почти закономерно явление.

В исторически план големите икономически кризи са били отправна точка за значими политически и геополитически изменения. Там, където има натрупани планини от дългове, фалитите са неизбежни, а политическите, икономически и социални системи се променят или реформират. Те никога не са оставали неподвижни.

Без съмнение живеем в размирни, но интересни времена. Смига насред пътя да не стигнем до разпад и да не можем да се възползваме от задаващата се промяна.

БТА

Публикувана на 04/03/13 21:18 http://e-vestnik.bg/17289/planinite-ot-dalgove-promenyat-sveta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване