04/03/13 12:13
(http://www.klassa.bg/)

Рисунката на 11-годишна художничка спечели конкурса „Рецептите на баба”2013


11-годишната Антоанета Николова от гр. Полски Тръмбеш е тазгодишният победител в Националния конкурс за детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба”. Надпреварата, която се провежда за пети пореден път съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, Министерството на образованието, младежта и науката, Националния дворец на децата и фирма „Ивитал консулт”, и тази година събра участници от почти всички области на България и чужбина.
Рисунката на Антоанета бе избрана единодушно от 18-членното жури. Тя става официален плакат на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” за 2013 г. Едновременно с това, комисията, в чиито състав влязоха художници, носители на наградата „Пазител на традициите”, рекламни специалисти, фотографи, отличи общо 53 рисунки от трите възрастови групи между 2 и 14 години. Техните автори ще получат награди за усърдието си, а творбите стават част от пътуващия детски пленер, който заедно с фестивала обикаля различни кътчета на България, за да популяризира кулинарните ни традиции.
Награждаването на отличените рисунки и празникът, който ще отбележи финала на тазгодишния конкурс, е на 11 април 2013 г. от 11,00 в Националния дворец на децата в София (бул. „Александър Стамболийски”191).
И тази година, освен от България, се включиха деца и от чужбина – Австрия, Испания, Молдова. В аванс шеф Пеньо Иванов, организатор на конкурса издаде, че журито е предвидило и поощрителни награди, които обаче ще бъдат обявени на церемонията по раздаването на отличията на 11 април. „Има деца, които участват всяка година, има школи по рисуване, които са рекордьори по брой деца, изпратили рисунки и те трябва да бъдат поощрявани. Освен това всяко дете, което ни е изпратило творбата си, ще получи специална грамота. Нека продължим да пазим и обичаме традициите на баба в кухнята”, каза той.
Специални награди ще има и от някои от членовете на журито, които останаха впечатлени от таланта на децата. Жюстин Томс, която е един от най-добрите експерти в областта на онлайн медиите, маркетинга и PR-а и основател и ръководител на уебагенция ABC Design&Communication, остана очарована от творбата „Тайната рецепта” на 12-годишния Спас Ганчев от гр. Септември, оформена като книжка. Виолета Панайтова, галерист и управител на галерия „Класика” в София, ще връчи на избраната от нея рисунка специална награда за деня на детето. Коя е тя – Виолета ще разкрие на 11 април.
Останалите членове на журито бяха маркетинг мениджърът на MKB Union Bank Борислав Йорданов, майсторът на сребърни бижута Камен Пантелеев, художниците Надежда Кутева, Анелия Александрова, Евелина Величкова, майстор-занаятчията Мариета Недкова, фотографът-ветеран и основател на БГ Прес Фото Цветан Томчев, и творците Ива Върбанова, Даниела Драганова, Марияна Кушева, Цвети Коева, Йоанна Кемилева, Веселина Недкова, Нина Райчева, както и шеф Пеньо Иванов.
Организаторите изказват специални благодарности на всички деца, които се включиха в конкурса и канят всички тях да участват и догодина, за да докажем, че малките българи са тези, които ще съхранят и продължат българските традиции и ценности. Специални благодарности и за децата, които се включиха в литературния конкурс „Рецептите на баба“ с разкази, посветени на техните преживявания в кухнята заедно с любимите баби.
Очакваме ви на Награждаването на победителите и изложбата на рисунките, които ще се състоят на 11 април от 11,00 часа в Националния дворец на децата в София (бул. „Александър Стамболийски“ 191).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване