04/03/13 12:58
(http://www.klassa.bg/)

Световната банка: Крайната бедност може да бъде изкоренена до 2030 г.

Крайната бедност в света може да бъде изкоренена до края на следващото десетилетие, сочат нови оптимистични цели на Световната банка, които разделиха мненията на експертите по развитието. Президентът на институцията Джим Йон Ким заяви, че признаците на възстановяване на глобалната икономика означават, че „има възможност да освободим света от петното на бедността“ до 2030 г. „Намираме се в знаменателен момент от историята, когато успехите от предишните десетилетия и все по-благоприятните икономически перспективи се обединяват, за да дадат на развиващите се страни шанс – за пръв път – да премахнат крайната бедност в рамките на едно поколение“, заяви той в реч във Вашингтон.
Прогнозата на Световната банка, която дефинира екстремната бедност като тази на 1, 3 милиарда души, живеещи с по-малко от 1, 25 долара на ден, бе обявена, докато правителства и международни институции се готвят да поставят нови цели, за да обновят 15-годишните Цели на развитието за хилядолетието, поставени от ООН през 2000 г. По-силният от очакваното растеж на Китай и някои развиващите се икономики помогна на ООН да изпълни част от поставените цели за навременно намаляване наполовина на бедността, но приближаващият краен срок за поставяне на нови приоритети предизвика разгорещени дебати сред експертите по развитието. Критиците обвиняват Световната банка, че е „твърде неамбициозна“ и натрапчиво завладяна от мисълта за икономически растеж, вместо да се захване с неравенството. Това стана след изтекли документи по планирането през март, които бяха силно фокусирани върху догмата за пазарната икономика като основно решение на глобалната бедност. Най-новите критики изглежда са ужилили Ким да подчертае по-голямата необходимост и бедните да получат своя дял от икономическия растеж, както изтъкна той в речта си.
„Ким очевидно е много добър в използването на реторика, за да мотивира хората да се борят с бедността, но твърде много му липсва амбиция и е прекалено фокусиран върху икономическия растеж като цел сама за себе си“, заяви Питър Чоула, координатор на Проекта „Бретън Уудс“, който е организация, създадена да наблюдава действията на Световната банка.
По в. „Гардиън“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване