04/04/13 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Обама си намали заплатата с 5%

Президентът на САЩ Барак Обама реши да ореже своята заплата заради наложеното съкращаване на държавните разходи с цел икономия на бюджетни средства. Обама ще връща в Министерството на финансите около 5 на сто от всяко месечно възнаграждение, обявиха от Белия дом. Заплатата на американския президент е 400 хиляди долара на година. Това означава, че всеки месец Обама ще внася в хазната около 1700 долара.
Заплатата на държавния глава на САЩ е определена със закон и не може току така да бъде променяна, отбелязва РИА „Новости“.
Белият дом и републиканците в Конгреса не можаха да договорят бюджета за настоящата финансова година и бе обявено секвестиране - принудително съкращаване на държавните разходи с 85 милиарда долара
Общото финансово състояние на семейство Обама по оценки от миналата година е между 2,6 и 8,3 милиона долара. Съществена част от приходите на президента са от написаните още преди идването му в Белия дом книги „ Мечтите на моя баща“, „Смелостта на надеждата“ и „За теб пея – послание към дъщерите ми“. Те са донесли досега на Барак Обама до 2,1 млн.долара. Семейният дом в Чикаго се оценява между 500 000 до 1 милион долара.
Голяма част от паричните си постъпление Обама влага в държавни облигации. Те се оценяват между 1 и 5 милиона долара. Първата двойка има и спестовна сметка в J.P. Morgan Chase , в която държи между 500 хиляди и 1 млн. долара.
172 130 долара ( 22% от получените през 2011 г. средства), семейство Обама дари на благотворителни организации. Най-голямата сума - 117 130 долара получи фондът Fisher House, предоставящ специализирана медицинска помощ за американски военни и техните семейства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване