04/04/13 12:35
(http://www.klassa.bg/)

Спират ВЕИ-централи в цялата страна, АЕЦ "Козлодуй" също е с намалена мощност

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, включително фотоволтаични електроцентрали, водноелектрически централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство, съобщиха от пресслужбата на ЕСО в четвъртък. Ограничението се налага във връзка със задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система и след изчерпване на всички други възможности.
С писмо на ЕСО ЕАД от 3 април 2013 г. са уведомени трите ЕРП-та, ДКЕВР и МИЕТ, че от четвъртък се предприемат мерки по ограничаване на генерациите от вятър и слънце.
От днес е наредено на топлофикационните и заводски централи електрическият товар да бъде намален до необходимия топлинен товар.
На 26 март министърът на енергетиката в служебното правителство Асен Василев оповести мярката за спиране на около 40 на сто от ВЕИ-централите. Мерките са временни и ще се прилагат само при необходимост, като целта е осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност, съгласно правилата за работа в синхронна зона в Континентална Европа.
Към 10.00 часа в четвъртък товарът в системата бе 4300 мегавата, а износът 250 мегавата.
От 3 април е намалена мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на Шести блок на 550 мегавата, съобщиха още от ЕСО.
EVN България започна изпълнение на заповед от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периодични ограничения на енергия от ВЕИ в Югоизточна България, съобщиха по-късно от дружеството. Затова EVN България започна дейности по временни ограничения на произведената електроенергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.
Ограничителната мярка започна от 10:00 ч. като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството.
Ограниченията ще се извършват пропорционално по определен часови график на 4 април 2013 г. При последващо разпореждане от страна на ЕСО, EVN България е в готовност да продължи с тези действия,.
От ЧЕЗ също съобщиха, че по искане на ЕСО изключват всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана.
"ЧЕЗ Разпределение България" АД остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни. В изпълнение на изискванията по Наредба РД 16-57 на ЕСО (за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите), при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, „ЧЕЗ Разпределение България” е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа, уточняват още оттам.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване