04/05/13 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Биволъ: Какво иска българското “Поколение П”?

Протестиращи издигнаха искания - “Без партии и монополи”. Въпросът е - с какво? Снимка: Национален протест срещу безобразията в България, страница във Фейсбук

“Пълно и окончателно освобождение от всичко”* - с тази чегеваристка формула, позната от романа на Пелевин “Поколение П” започнаха протестите срещу монополите.

Това включваше национализация, народен съд, смъртни наказания за виновните и прочее. Наред с тези атрибути на севернокорейската власт протестиращите искаха и някои съвсем капиталистически чудеса: намаляване на сметките, разбиване на монополите,  работеща съдебна система, граждански контрол над управлението и всичко да се реши сега и тук.

В тази какофония се чуваха и разумни гласове. Биволъ се постара да компилира сборен продукт от конкретни и изпълними искания с различни източници: предложения на протестиращи, елементи от програмата на Гражданска Инициатива “Справедливост”, от Сдружението за Оптимизиране на Правосъдието и Администрацията СОПА, от Николай Колев - Босия и от личния ни опит на журналисти, сблъскващи се с корупция и гьонсуратлък във всички нива на управлението.

Получи се нещо като програма от осем точки за повече прозрачност и отчетност, към която има икономическо приложение, пипнато от експертна ръка. Преди около месец го раздадохме на всички, които ни питаха за съвет и се върнахме към нормалния режим на работа срещу корупционерите и гьонсуратите.

Вчера текстът беше публикуван в прокламация-програма на Отвореният обществен съвет във Варна. Удоволствие е да видим, че тази компилация вече влиза в публична употреба. Ние също я публикуваме, за да не влезе в някоя партийна програма, което ще си е чиста злоупотреба. Единствените, които могат да претендират за авторство тук са хората от българското “Поколение П”. П като Протест, но и като Промяна.

ПЛАТФОРМА ЗА ПРОЗРАЧНА ДЪРЖАВА, ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ И ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ

Има една изключително сериозна предпоставка за започване на чисто - ЛУСТРАЦИЯТА. Анализът на процесите, довели до уродливото разпределение и концентрация на собственост и ниското качество на живот в България е еднозначен: трябва забрана за служители и агенти на комунистическата Държавна Сигурност, както и за членове на висшата партийна номенклатура да заемат публични длъжности. Забрана за период от поне 20 години. Съпротивата на цялата политическа класа срещу лустрацията ще е истерична.

Точка първа: ЛУСТРАЦИЯ И ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

Обща идея: Последните три правителства бяха служебни - назначени от службите. Агенти на ДС докараха Симеон от Мадрид. Агент Гоце акушира на Тройната коалиция, офицери от ДС контролираха до последно агент “Буда”. Без лустрация сега, следващите три правителства също ще бъдат назначени от службите.

За да има лустрация трябва да се въведе конституционен текст, който да върже ръцете на ченгетата в Конституционния съд, а самата лустрация да се въведе в специален закон.

През годините службите са натрупали достатъчно информация за организираните престъпни групи. Вместо да я четем в грамите на американските посланици, тези папки трябва да се разсекретят, а Прокуратурата да започне веднага работа.

Правосъдието иска време, но отварянето на досиетата и папките ще има моментален ефект за обществен и икономически катарзис. Както българските граждани, така и чуждестранните ни партньори ще си направят изводите кой кой е в днешната българска политика и икономика и ще остракират ченгетата и бандитите.

(1) Промяна в Конституцията чл.6, ал. 2, за да разреши ограничаването на права за съпричастните към престъпни, човеконенавистни режими като комунизма;

(2) Промяна на Закона за отваряне на досиетата за пълно и моментално отваряне на целия архив на Комисията по досиетата за гражданите;

(3) Разсекретяване и публикуване на всички разработки на ЦСБОП/НСБОП/ГДБОП и ДАНС свързани с организираната престъпност. Това не е информация, която застрашава националната ни сигурност, за да бъде класифицирана като държавна тайна 15 или 30 години. Тайната е в интерес единствено на престъпните групи и корумпираните политици, които са ги закриляли през годините.

Точка втора: РЕГЛАМЕНТИРАНО УПРАВЛЕНИЕ

Обща идея: Еднозначни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване