04/05/13 18:35
(http://www.klassa.bg/)

В "Духът на здравета": За децата със синдром на Даун

Тази неделя, 7-ми април, навръх празника на здравния работник, „Духът на здравето” ще повдигне темата за едни прекрасни деца, които са по-скоро като всички останали, отколкото различни от тях – децата със Синдром на Даун. Те имат сериозен потенциал и притежават качества и таланти, които могат да се развиват само чрез правилно отношение и възпитание. Д-р Неделя Щонова ще посрещне в студиото доказали се в сферата на неонатологията, кинезитерапията и генетиката професионалисти, с които ще разговарят за причините, диагностиката и подкрепата на хората със Синдром на Даун.

Какви са препоръките за възпитание и отношение и защо истинските родители и приятели не броят хромозомите ? – това д-р Неделя Щонова ще обсъди с д-р Вяра Константинова - неонатолог в Болница Токуда; Цветелина Миланова – член на Асоциация на кинезитерапевтите и рехабилитаторите в България и обучен специалист по Двигателна терапия при малки деца със Синдром на Даун по холандския метод на Д-р Лаутеслагер; Доц. Д-р Радка Тинчева – ръководител Генетика в Университетска детска болница и д-р Габриела Тричкова – стоматолог по професия, член на Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун и майка на момченце със Синдром на Даун.

На Световния ден на здравето: Здравеопазването в България – между пазара и морала - специален гост в предаването ще бъде д-р Илко Семерджиев – първият директор на НЗОК в България, заместник-министър на здравеопазването в три правителства и министър на здравеопазването за периода 1999 – 2001 г. Към настоящия момент д-р Семерджиев е председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Какви са проблемите, перспективите и възможните решения пред българското здравеопазване днес? Цените на лекарствата, бизнес интересите и болните хора, останали без лекарски грижи. Имаме ли здравни приоритети и как се гледа на този въпрос в другите страни?

Неделното телевизионно „Сладко училище” ще продължи темата за едно от най-сериозните усложнения на диабета– гангрената. Проф. Иван Поромански ще даде полезни съвети срещу развитието на диабетното стъпало.

Очаквайте всички тези теми в Световния ден на здравето – 7-ми април, от 8:00 в „Духът на здравето” по bTV.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване