04/05/13 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Райков: Няма да има режим на тока

Няма да се стигне до режим на тока, в България има огромно свръхпроизводство на електроенергия.

Това каза във Варна премиерът Марин Райков, цитиран от Агенция "Фокус".

В момента частично се намалява производството от АЕЦ "Козлодуй" и това ще позволи да бъдат източени язовирите и да бъде въведена по-евтина енергия в микса.

Райков заяви още, че няма основание за апокалиптични притеснения.

Започнала е една безмилостна проверка на цялостната верига на ценообразуване в енергетиката, чийто резултати обаче ще отнемат известно време, каза той.

Целта е да се възстанови равновесието в системата, посочи още премиерът.

По отношение на коментарите, че миньори ще протестират, премиерът посочи, че ще се провери какво може да се направи и как може да бъдат задоволени техните искания.

По-рано днес Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), коментира пред "Фокус", че

намаленото потребление на електроенергия е сигнал за намалена активност в индустрията, като кризата се задълбочава

Може да се каже, че и високите цени за индустрията са довели до свиване на потреблението, каза Делисивков. Той посочи, че основният проблем за потреблението на електроенергия в индустрията е липсата на пазарни цени.

Сега, когато производството има излишък, следва и цените да последват тази крива, каза Делисивков.

"В момента се заговори за разтоварване на системата чрез износ на нулева цена. Може би трябва да се помисли за това да се стимулира потреблението, като ако има такива излишни мегавати, които натоварват системата, да се дадат стимули на индустрията да консумира на по-ниска цена или на нулева цена. Защо трябва да изнасяме енергия, като може фабриките в България да генерират добавена стойност и да подпомогнат енергийната система?", каза още той.

От 2008 г. има изключително голям ръст на мрежовите цени към цената на електроенергията и сигналите от преди Нова година са, че следващият ценови период от юни месец, също ще има покачване на мрежовите цени, но допълнително ще има ръст на добавките към тях, отбеляза изпълнителният директор на БФИЕК.

Това до известна степен плаши индустрията, защото към момента плащаме едни от най-високите добавки към мрежовите цени в Европа, каза още той. Според Делисивков това също може да бъде една от тезите за ниското потребление.

"Трябва да се намери решение, защото сектор „Енергетика” е изключително важен за индустриалната активност в България. Важно е да има стабилна енергетика, за да имаме стабилна индустриална активност", каза още той.

Всякакъв дисбаланс в сектора води до свиване на инвестициите и застрашава цели отрасли към преместване към други страни и региони, отбеляза Делисивков.



















Агенция "Фокус"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване