04/06/13 12:28
(http://www.klassa.bg/)

Асен Василев: Ние нямаме нормален пазар

България да бъде входната врата на азиатски стоки към Европа. Това каза пред Дарик радио министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев.

Логистиката има шанс да се превърне в един от двигателите на българската икономика, прогнозира още министър Василев. По негови думи страната ни може да стане входната врата на Китай и Азия към Европа, защото европейските летища са запълнили капацитета си. Той отрече обвиненията, че така отново се съсредоточаваме върху производство с ниска добавена стойност и българите просто ще опаковат или сглобяват азиатските продукти. Покрай логистичните паркове има възможност да се надграждат услуги с много висока добавена стойност, важно е първо да осигурим логистичния поток, смята още Василев.
Цената на тока вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, допълни Асен Василев. По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената. Асен Василев бе категоричен, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите. "Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно, и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса "пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки. Енергийният министър бе категоричен, че преструктурирането на енергетиката не може да стане с магическа пръчка или в краткосрочен план.
Ние нямаме нормален пазар, ние имаме изкривен пазар, заяви още министър Асен Василев. Договорите в енергетиката ще се отворят, допълни той. Според него, няма как да изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности. В момента българският ток е "непродаваем" заради такса "пренос". Ценовата структура е така направена, че прави нашия ток непродаваем зад граница, допълни енергийният министър. На въпрос защо не се намали такса "пренос" Василев отговори: "С подписа на един министър може да станат много неща, но аз няма да наруша закона". Той отказа да коментира дали такса "пренос" е обективно сметната или не, но бе категоричен, че тя е такава, каквато е изчислена от ДКЕВР и в момента трябва да се съобразим с нея.
Сметките в офшорни зони трябва да бъдат осветлени, защото трябва да се знае дали са платени данъците върху тези суми, заяви още икономическият министър. "Теч" на данни показа собствениците на офшорни сметки, като очакванията са през следващата седмица да бъдат огласени и българските имена в списъка.
Плоският данък трябва да се запази, защото данъчната среда трябва да е предвидима, коментира още Асен Василев. По думите му в момента увеличаването на ставките няма да подпомогне икономиката, а и може да създаде проблеми със събираемостта. Хората си плащат данъците, когато има една ставка, а при увеличаване на данъците не съм сигурен дали имаме необходимия апарат да гарантира данъчната събираемост, коментира още служебният министър. На въпрос защо на България не й се получава да бъде привлекателна за чуждите си капитали, въпреки че предлага много ниска данъчна тежест, Василев коментира, че това вече се случва. Той даде примера, че една от най-големите компании за безалкохолни напитки е преместила един от най-големите си центрове у нас, но не го е афиширала. "Да се върнем на основния въпрос - защо България не се ползва с доверието на Швейцария? Отговорът е, че ние имаме плосък данък около десет години. Нека остане още десет години и ще видим", допълни Василев. По думите му има много депозити на чужди граждани у нас.
Юристите в МИЕТ разглеждат доклада на прокуратурата и когато те са готови със становище ще мога да отговаря дали ще сменя Михаил Андонов.
Не виждам причина да се връщаме към неевропейски практики, каза Василев в отговор на въпрос дали трябва да остане или не забраната за тютюнопушене в закрити обществени помещения.
















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване