04/06/13 10:24
(http://www.klassa.bg/)

Учени създадоха "хибридни" човешко-миши зъби

В бъдеще стоматолозите ще могат да заменят липсващите зъби на своите пациенти с нови, които ще бъдат получени от клетки на венци, твърдят британски учени.

Изследователи от лондонския Кингс колидж са взели клетки от тъкани от венци на възрастни хора и са ги имплантирали в ембрионална съединителна тъкан на мишки. Получената комбинация от клетки след това е била присадена на лабораторни мишки. В резултат на мишките са поникнали "хибридни" човешко-миши зъби.

По време на експеримента учените са взели епителни клетки от венците на човека, отгледали са ги в лабораторни условия и са ги имплантирали в мезенхимните клетки на мишки. Клетките на мишките са способствали за нарастването на епителните клетки и за превръщането им в пълноценни зъби.

Получената комбинация от клетки е била присадена на мишки, при които учените са получили хибридни (човешко-миши) зъби с жизнеспособни корени, твърдят авторите на експеримента, подробности за който са публикувани в сп. Journal of Dental Research.

Според британските учени резултатите от изследването са нова крачка, приближаваща хората до времето, когато тази технология ще е достъпна за пациентите. Преди да се пристъпи към масовото й прилагане обаче, ще са необходими още дълги години на изследвания.















БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване