04/07/13 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Бивш френски министър измамил и швейцарската банка

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак измамил и швейцарската банка, в която беше открита тайната му сметка – той представил фалшив документ на трезора "Юлиус Баер", че парите, които внася там, била декларирани пред данъчните власти в родината му. Това съобщава швейцарският в. "Тагес Анцайгер".

Според публикация във френския в. "Монд" Филип Пенинкю, дългогодишен приятел на Каюзак, внесъл от свое име необложените с данъци 600 000 евро в сметка в клона в Женева на швейцарската банка UBS през 1992 г. Няколко месеца по-късно, по време на свое посещение в Женева, Каюзак прехвърлил сметката на свое име. През 2000 г. базираната в Женева Reyl & Co, днес частна банка, но по онова време неразполагаща с банков лиценз (поради което и не задължена да се придържа към строгите правила на банките, изискващи имена на титулярите на сметки и т. н.), открила т. нар. групова сметка в UBS, в която били и парите на Каюзак. Този вид сметки обединяват вложенията на няколко индивида за улесняване на управлението на авоарите.
След като през 2009 г. Швейцария се съгласи да сътрудничи на финансовите власти на чужди страни по случаи на укриване на данъци, Каюзак поискал от Reyl & Co да преведат палите му пак в групова сметка, този път в клон на швейцарската банка "Юлиус Баер" в Сингапур. Само че от трезора, имайки едно наум, поискали от Reyl & Co т. нар. формуляр А, в който фигурират имената на вложителите, пише "Тагес Анцайгер". А след като разбрали, че вложителят е политик, от трезора поискали документ, че парите са декларирани пред данъчните власти. Каюзак представил "фалшива данъчна декларация", пише швейцарският вестник, според която тези пари Каюзак ги бил заработил в качеството си на пластичен хирург. При това положение от "Юлиус Баер" извършили трансфера.
Каюзак месеци наред отричаше, че има сметка в чужда банка.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване