04/07/13 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Загреб продаде корабостроителница за 13 евроцента

Хърватското правителство приватизира закъсалата корабостроителница Brodotrogir и я продаде на местната компания Kermas Energija за символичната сума от 1 куна (0,13 евро).

Преструктурирането на корабостроителната промишленост е едно от големите условия, които Загреб трябва да изпълни в името на превръщането си на член на ЕС на , юли. "Успяхме да опазим хърватското корабостроене ... според новите (на ЕС) правила", заявил премиерът Зоран Миланович по националната телевизия по повод на сделката. Сега новият собственик на Brodotrogir (компанията придоби 95% от акциите ) ще трябва да инвестира около 270 млн. евро за реструктуриране на фирмата.
Проблемът с корабостроителниците на Хърватия беше повдигнат от Брюксел, тъй като този щедро субсидиран от Загреб сектор на икономиката е акумулирал около 3,7 млрд. евро загуби през последните 20 г. През март Хърватия приватизира най-голямата си корабостроителница – Brodosplit. Очаква се в най-близко време да се състои продажбата и на последната останала държавна корабостроителница – тази в пристанищния град Риека.















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване