04/07/13 13:13
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Украйна помилва министри на Тимошенко

Президентът на Украйна Виктор Янукович помилва шестима осъдени, сред които са бившият министър на вътрешните работи Юрий Луценко и бившият министър на околната среда Георгий Филипчук. Те бяха част от кабинета на Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда за превишаване на правомощията при подписване на газовите сделки с Русия. Решението на президента веднага бе приведено в действие.
От пресслужбата му уточниха, че държавният глава е бил помолен да помилва Луценко от омбудсмана на страната Валерий Лутковски, който се мотивира със здравословното състояние на бившия министър и с това, че вече е излежал половината от наказанието си . Луценко бе арестуван през 2010 г. и осъден миналата година на 4 години затвор за серия длъжностни престъпления. Бившият силов министър и близките му отричаха обвиненията и ги оценяваха като политическа разправа.
Филипчук получи 3 години затвор за финансови далавери в министерството и тригодишна забрана да участва в политическия живот след това.
Лукаценко обаче веднага може да се върне в политиката и дори може да се кандидатира за президент, отбелязаха руски медии. Според тях освобождаването му е важен сигнал, който Украйна дава на ЕС. Споразумението за асоцииране на страната към съюза бе отложено заради недоверието на Брюксел в безпристрастността на местното правосъдие. Според западни дипломати обаче, помилването е тактически ход на Янукович, който иска да заблуди Брюксел и да остави Тимошенко в затвора, докато си подготвя нов президентски мандат през 2015 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване