04/07/13 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Путин тръгна с голяма кошница за Германия и Холандия, там го чакат с упреци

Руският президент Владимир Путин се отправи в неделя за Германия и Холандия - най-големите търговски партньори на Русия в Европа , но отношението му към човешките права и демокрацията може да предизвика студен прием, предаде Ройтерс.
Двете страни от ЕС се нуждаят от руските енергийни доставки и от огромния пазар за своите стоки -от Volkswagen Touareg до лалетата. В същото време Берлин и ЕС остро разкритикуваха държавните проверки, организирани по нареждане на Путин в неправителствените организации в Русия. Сред тях са два германски мозъчни тръста.
За настроението допринасят и руските критики към Германия, която Москва представи като диригент на финансовия колапс на Кипър, както и различията за спиране на гражданската война в Сирия
Путин се очакваше да разговаря още в неделя вечер с германския канцлер Ангела Меркел, а в понеделник да разгледа промишления панаир в Хановер, преди да отлети за Амстердам.
Меркел е под натиск и от хора от своята партия, не само от опозицията, да разкритикува Путин за проверките в чуждите НПО. Миналата година той подписа закона, според който тези организации се третират вече като „чужди агенти“ и трябва да бъдат контролирани.
Той обвини западаните държави, че използват подобни организации, за да шпионират Русия и да финансират вътрешната опозиция.
Германия задоволява 30% от нуждите си от петрол и 40% от газ от Русия. Германските инвестиции в Русия са на стойност около 30 милиарда долара. Холандските обаче са два пъти повече, защото много чужди фирми регистрират филиали в Холандия, заради по-добрите данъчни условия. Холандия е най-големият двустранен търговски партньор на Русия след Китай, отбелязва Ройтерс.
Путин ще се срещне с холандската кралица Беатрикс и с премиера Марк Рюте, който заяви пред журналисти, че ще пита руския президент за проверките в неправителствените организации и за правата на хомосексуалните.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване