04/07/13 09:24
(http://www.klassa.bg/)

Цачева прекарала над 3 месеца в чужбина

Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева за последните три години и половина е обиколила почти всички континенти и прекарала общо над 3 месеца зад граница. Това става ясно от получените от БГНЕС по Закона за достъп до обществена информация справки на Народното събрание.

Председателят на парламента има общо 37 служебни командировки зад граница. Цачева е прекарала в чужбина над 100 дни, като се е разходила за сметка на данъкоплатците до четири континента. Освен в Европа, тя е пътувала и до Азия, Южна Америка и Африка. Командировката на Цачева през юни 2012 година в Бразилия трае 6 дни, а в Япония - повече от седмица.
Докато е била в чужбина Цачева е пръснала хиляди лева държавни средства. Заради задграничните си командировки ревностният борец за ред, дисциплина и икономии в Народното събрание Цецка Цачева е потрошила над 75 000 лева за пътни, квартирни и дневни. Въпреки че на нея принадлежи репликата "всички народни представители по вътрешно убеждение и консенсусно пестим от пътувания", по време на мандата на 41-то НС тя е изхарчила близо 50 000 лева само за самолетни билети. Нощувките на Цачева зад граница пък са на обща стойност 16 279, 94 лева, а общата сума на дневните, които тя е получила по време на пътуванията си в чужбина е 8 312, 62 лева.
Още през 2010 година стана известно, че Цачева си е позволявала да харчи пари на "Авиоотряд 28" за да плаща за чартърни полети. Явно обаче практиката да харчи за път средства от чужди бюджети ( но пак от джоба на данъкоплатеца) е продължила и след 2010, тъй като в началото на 2013 година тя е похарчила 273.82 лева за дневни и 674,76 лева за нощувки в чужбина, но не е изразходвала нито лев за път.
Странно е, че в справката за пропътувани километри от народните представители със служебни автомобили при посещения в избирателните райони за мандата на 41-то Народно събрание срещу името на Цецка Цачева стои "0 изминати километри". Публична тайна е, че тя правеше непрекъснато обиколки в страната и най-вече в Плевенския район.
За дневни, квартирни и пътни по време на пътуванията си в страната Цачева е изхарчила над 4000 лева. От бюджета на НС са дадени 470 лева за дневни на председателя на парламента по време на посещенията й в избирателните райони, а за спане на Цачева в родните хотели са дадени над 3200 лева. Срещу името й в графата "пътни" в страната отново стои цифрата "0".
Въпреки че Цецка Цачева влезе в парламента с гръмките коментари, че е заварила силно раздута администрация, от Народното събрание отказаха да ни съобщят колко точно са назначените, съкратените, напусналите и преназначените служители и то с аргумента, че "не се създава и съхранява такава обобщена информация".
Междувременно от самата администрация на НС ни съобщиха, че нито един председател на парламента за последните 15 години не си е позволявал толкова много назначения.
От НС отказват да дадат информация и за това колко пари са похарчили за посрещане на чуждите делегации. От НС ни пишат, че "съгласно счетоводното законодателство няма изискване за аналитичното отчитане на средствата, изразходвани за различните протоколни мероприятия, включително и посещения на чуждестранни делегации по покана на Народното събрание, поради което Народното събрание не разполага с обобщена информация само за чуждестранните делегации".














БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване