04/08/13 11:55
(http://www.hsnovini.com/)

296 кандидат- военни се борят за 75 места в Хасково

1/3 от кандидатите се явиха днес

Днес стартираха изпитите за 75- те свободни места в хасковското военно поделение. Първата група от кандидат- военнослужещи премина през тестов и физически изпит. Борбата за свободните места продължава до сряда включително.

В първия изпитен ден се явиха 96 от кандидатстващите мъже и жени. Първоначално всеки един от тях получи номер, под който да се яви на изпитите. Сред причините, накарали ги да кандидатстват за свободните места, мераклиите изтъкваха най- често примамливите заплати и службата в полза на родината.

За някои от тях военната служба би била продължение на семейната традиция.

Кандидат- военнослужещите бяха оценявани от 6- членен екип, с председател началник щаба на Втора Механизирана бригада в Стара Загора полк. Манол Манолов.

“Кандидатите трябва да са физически подготвени, второ трябва да преминат и тест по обща култура. Именно на този тестови изпит в Стара Загора доста хора се провалиха. В рамките на изпитните задачи всеки един кандидат трябва да покрие минималния праг от точки, който е 200 точки за физическа подготовка и 55 за теста по обща култура. Към тези точки се прибавят бонуси, от това което е добил досега, като висше образование, дипломи за чужд език, по- високи шофьорски категории, компютърна грамотност и т. н. Така се сформира общия бал” това заяви председателят на изпитната комисия полк Манол Манолов.

Теста за обща култура включва 100 въпроса, които трябва да се решат за 1 час. Физическия изпит се състои от 4 елемента- 1000 метра крос, 10 x 10 м. совалки и определен брой лицеви опори и коремни преси за 1 минута.

“Критериите не са тежки, а даже са леки по мнение на военните! От това, което показаха кандидатите на изпитите в Стара Загора се оказва, че като количество имаме много кандидати, но като качество са на много ниско ниво. Това не говори добре за образователната ни система. Оказва се, че има хора, които никога не са участвали в час по физическа подготовка в училище, има хора, които не знаят елементарни неща по география, история, от информационни технологии и т. н., което не говори добре за средното ни образование. Тези критерии, които сега сме заложили не са много високи, надявам се кандидатите да са готови”, допълни още полковник Манолов.

За тези, които не покрият критериите и не успеят да се класират сред 75- те най- добри бе представен резервен вариант. Това е т. нар. служба в доброволен резерв. До момента за 14- те длъжности в хасковско са подали документи 46 мъже и жени. Крайният срок, в който желаещите да попаднат в доброволния резерв могат да подават молби е 10- ти май.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

6- членен екип ще оценява кандидат- военните

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полк. Манолов бе категоричен, че критериите не са прекалено високи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На кандидатите им бе представена и алтернатива, с т. нар. служба в доброволен резерв

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване