04/08/13 14:51
(http://www.klassa.bg/)

Асандж пусна в сайта си 1,7 милиона файла на Кисинджър

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който от миналото лято е политически бежанец в посолството на Еквадор в Лондон, пусна на сайта си около 2 милиона файла с дипломатически документи на САЩ. Те се отнасят до периода 1973-1976 г. и включват главно кореспонденция на тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър. За разлика от предишните разкрития, тези документи не носят вече гриф „секретно“. Много от тях с времето са били разсекретени, въпреки, че някои са отбелязани, че не трябва да се разгласяват. Освен това, достъпът до тях е сложен и пътят минава през Националното управление на архивите и документите във Вашингтон.
Асандж пуска не само грами на американските посолства, но и докладни на разузнавателните служби, както и кореспонденция на Конгреса, касаеща външната политика на САЩ. Основната част от файловете -1,7 милиона -са документи на Хенри Кисинджър. Периодът 1973-76 г. включва най-напрегнатите години от Студената война, отбелязва ИТАР-ТАСС. През 1973 г. в Чили се извършва държавен преврат срещу президента-социалист Салвадор Алиенде, организиран от ген. Аугусто Пиночет. Редица историци обвиниха САЩ и лично Кисинджър, че са намесени в преврата.
Асандж е работил над новата серия публикации, докато живее принудително в еквадорското посолство в британската столица, където получи политическо убежище, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Там той е обвинен от две жени в сексуално посегателство, но големите опасения са, че Стокхолм ще го предаде на Вашингтон. А в САЩ може да бъде съден за шпионаж - за секретните грами на Държавния департамент, които пусна сайтът му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване