04/08/13 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Б. Димитров отново поиска ЦУМ за музей

Националният исторически музей да се премести в сградата на ЦУМ - за това отново настоя директорът на НИМ Божидар Димитров, цитиран от БНТ

Сегашната сграда на музея е твърде отдалечена от центъра на София, а в нея и нямало достатъчно място, за да бъдат изложени всички ценни експонати, посочи проф. Димитров. 

За годините на съществуването си музеят приютява близо 650 хил. артефакта, събрани само от българските земи.

"Това е много, съпоставено с други музеи от тоя ранг като Бритиш мюзиъм, Лувъра, Ермитажа, които за 200 г. съществуване са събрали не повече от милион, милион и половина паметници", изтъкна проф. Димитров.

От тези 650 хил. експоната обаче НИМ излага само 6 хил.,

или около 1% от всичко, което притежава, просто защото няма място. 90% от съкровищата са подредени нагъсто в т. нар. скрит музей, достъпни за специалистите, но не и за публиката, разказва БНТ.

"И точно в момента има една сграда в центъра на града - такъв рядък шанс рядко се случва - това е сградата на Централния универсален магазин, която не може да бъде повече използвана от собственика като универсален магазин, тъй като многобройните молове, така да се каже, иззеха функциите.

Редно е държавата да я вземе и да я предостави на Националния исторически музей", казва проф. Димитров.

Идеята не е нова

За последно бе лансирана от Иван Костов през 2010 г.

Тя бе посрещната много добре от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Петър Диков, според когото ЦУМ сякаш е правен за музей.

По неговото мнение идеята е перфектна, защото сградата има идеални пространства - атриума, ескалаторите и помещенията, където може да се експонира цялото ни историческо богатство.

А при пробива на сутерена на ЦУМ и свързването му с Ларгото и археологията под бул. "Мария Луиза" може да стане комплекс, какъвто няма по света, каза навремето Диков.

За да се случи това държавата трябва да откупи сградата, много от магазините в която сега пустеят, от собственика й - Георги Гергов.

Водят се преговори НИМ да бъде върнат от резиденция "Бояна" в центъра на София - в сградата на ЦУМ, обяви миналата есен и тогавашният министър на културата Вежди Рашидов.

 













БНТ

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване